Економічна відбудова України: моделі політики реформування господарства - Мехович, Сергій Анатолійович; Дорошенко, Володимир Сергійович; Другова, Олена Сергіївна; Геворкян, Артем Юрієвич (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті розвинуто ідею відродження економіки України через її індустріальний розвиток. Обґрунтовано, що найбільш процвітаючі країни свого часу розвивали виробничі структури у тих областях, де було сконцентровано технологічний прогрес, тому прорахунки політики, насамперед у питаннях розбудови промисловості, мають бути ураховані при формуванні напрямів повоєнного відновлення. Який шлях вибирає країна - залежить від політичного устрою та економічної політики. Від цього також залежать інституційні зміни, які або прискорюють інноваційний процес, або його стримують. В останні десятиліття Україна здійснила регрес від індустріальної до аграрної країни. На основі офіційних статистичних даних показано, що економіка Україна практично вся знаходиться на низькотехнологічному рівні за світовими критеріями. Як результат, основою ВВП є низькотехнологічні види діяльності із оптової і роздрібної торгівлі, сільського господарства, операцій із нерухомим майном, транспорту, складського господарства, добувної промисловості. Виробництво високотехнологічної продукції зростає за рахунок послуг, але їхня загальна частка у виробничій діяльності України становить менше 10 %. Запропоновано методологію, яка передбачає створення нового змісту промислової політики та розробку нових моделей у контексті формування міжгалузевої кооперації, що слід розглядати як альтернативу галузевому принципу управління. Наголошено на необхідності створення ефективного законодавчого середовища інноваційної та інвестиційної діяльності. Таким визнаним середовищем є інноваційно – промислові кластери, а їх підґрунтям – інститут кластерної політики, який потрібен для створення законодавчої та нормативної бази підтримки реінжинірингу і розвитку кластерних мереж, де формуються партнерські відносини між бізнесом, владою, наукою і громадою за моделлю "потрійної спіралі". Розкрито його сутність та основні підходи у забезпеченні реалізації.

The article develops the idea of reviving the economy of Ukraine through its industrial development. It is well-founded that the most prosperous countries of their time developed production structures in those areas where technological progress was concentrated, therefore policy miscalculations, primarily in matters of industrial development, should be taken into account when shaping the directions of post-war recovery. Which path the country chooses depends on the political system and economic policy. Institutional changes that either speed up the innovation process or hold it back also depend on it. In recent decades, Ukraine has regressed from an industrial to an agrarian country. On the basis of official statistical data, it is shown that Ukraine's economy is almost entirely at a low-tech level by world standards. As a result, the basis of GDP is low-tech activities from wholesale and retail trade, agriculture, real estate operations, transport, warehousing, and mining. The production of high-tech products is growing at the expense of services, but their total share in the production activity of Ukraine is less than 10%. A methodology is proposed, which involves the creation of a new content of industrial policy and the development of new models in the context of the formation of inter-sectoral cooperation, which should be considered as an alternative to the sectoral principle of management. The need to create an effective legislative environment for innovation and investment activities is emphasized. Such a recognized environment is innovation - industrial clusters, and their subordinates - the institute of cluster policy, which is needed to create a legislative and regulatory framework to support reengineering and the development of cluster networks, where partnership relations between business, government, science and the community are formed according to the "triple spiral" model. Its essence and main approaches in ensuring implementation are disclosed.
Economic destruction of Ukraine: policy models of economic reform
Keywords: моделі; промислова політика; реформування; господарство; інноваційний процес; промисловість; промислові кластери; models; industrial policy; reform; economy; innovation process; industry; industrial clusters