Узагальнена декомпозиція трансмісій військових колісних машин для визначення ймовірності безвідмовної роботи - Бондаренко, Олексій Вікторович; Устиненко, Олександр Віталійович; Протасов, Роман Васильович; Клочков, Ілля Євгенович; Андрієнко, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Для якісного формулювання завдання раціонального проєктування комплексу елементів механічної ступінчастої трансмісії колісної броне- машини, а також для безпомилкового формування атрибутів задачі, необхідно здійснити перехід від реального об’єкта до його структурної схеми. Такий перехід зручно робити через кінематичну схему об’єкта та структурну схему трансмісії до структурно-логічної схеми. Описано актуальність науково-практичної задачі розробки методу узагальненої декомпозиції трансмісій військових колісних машин для визначення ймовірності безвідмовної роботи. Це дає змогу зрозуміти необхідність висвітлення вказаної теми та проведення відповідних досліджень та наукових викладок стосовно питання. Описано основні категорії, введено поняття «логічний елемент», сформовано ланцюг ієрархічних відносин між основними категоріями. Це дає змогу максимально спростити та формалізувати підхід до побудови моделі раціонального про- єктування трансмісій військових колісних машин, бо категорії «логічний елемент» та «механізм» пов'язані з цільовими функціями (критері- ями) та обмеженнями, а категорія «деталь» пов'язана з параметрами проєктування та обмеженнями. Сформовано лаконізований перелік структурно-логічних елементів, який дає змогу при декомпозиції замінити як самостійно прості, так і сукупно від розділення складних, конструктивні агрегати. Надано приклад проведення декомпозиції{схем} трансмісій військових колісних машин, що дає змогу наочно про- демонструвати запропонований підхід. For a qualitative formulation of the task of rational design of a set of elements of a mechanical step transmission of a wheeled armored vehicle, as well as for the error-free formation of the attributes of the task, it is necessary to make a transition from a real object to its structural diagram. Such a transition is conveniently made through the kinematic diagram of the object and the structural diagram of the transmission to the structural-logical diagram. The relevance of the scientific and practical task of developing an approach to generalized decomposition of transmissions of military wheeled vehicles to determine the probability of failure-free operation is described. This makes it possible to understand the need to cover the specified topic and conduct relevant research and scientific calculations on the issue. The main categories are described, the concept of "logical element" is introduced, and a chain of hierarchical relationships between the main categories is formed. This allows us to maximally simplify and formalize the approach to building a model of rational design of transmissions of military wheeled vehicles, because the categories “logical element” and “mechanism” are related to target functions (criteria) and constraints, and the category “detail” is related to design parameters and constraints. A concise list of structurallogical elements has been formed, which allows us to replace both simple ones independently during decomposition and complex ones collectively when separating them.
Generalized decomposition of transmissions of military wheel vehicles to determine the probability of failure-free operation
Keywords: ступінчаста трансмісія; декомпозиці; вірогідності безвідмовної роботи; цільова функція; step transmission; decompositions; probabilities of failure-free operation; objective function