Екологічні інновації як фактор досягнення сталого розвитку суспільства - Зінченко, Марія Георгіївна; Філенко, Олеся Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Інновації в екології – нагальна потреба перед обличчям потенційної екологічної катастрофи глобального масштабу. Розвиток економіки по техногенному типу, в тому числі в Україні, призвів до руйнування природних балансів і погіршення відносин між людиною і його середовищем проживання. Для запобігання глобальних і локальних екологічних криз необхідна зміна техногенного типу розвитку економіки на стійкий. Такий підхід немислимий без використання наукомістких інноваційних технологій екологічного характеру.Стаття присвячена дослідженню екологічних інновацій, як передумови переходу до нової моделі сталого розвитку. З цією метою проведено аналіз сутності поняття «екологічні інновації»; визначено, що екоінноваціі – це інновації, які ведуть до екологічно ефективних технологій, що прямо або побічно поліпшують стан навколишнього середовища. Обґрунтовано необхідність впровадження екологічних інновацій для вирішення еколого-економічних проблем підприємств. Позначено галузі світової економіки які активно використовують екоінноваціі. Охарактеризована ситуація в сфері розробки та застосування екологічних інновацій в нашій країні. В Україні питання екологічного переорієнтування в розвитку економіки особливо актуальні через очевидну не ефективність використання природних ресурсів і низького ступеня енергозбереження. У зв’язку з цим першочерговим завданням є застосування об’єктами, які негативно впливають на екологію, системи регулювання із застосуванням найкращих існуючих технологій. Для переходу України на інноваційний шлях розвитку запропоновані етапи впровадження стратегії більш чистого виробництва. На підставі вищесказаного зроблено висновок про те, що екологічно орієнтована інноваційна діяльність промислових підприємств і бізнесу в Україні забезпечить формування збалансованого розвитку як окремих підприємств, так і суспільства в цілому.

Environmental innovation is a must in the face of a potential global environmental disaster. The development of the technogenic economy, including in Ukraine, has led to the destruction of natural balances and deterioration of relations between man and his environment. To prevent global and local environmental crises, it is necessary to change the technogenic type of economic development to a sustainable one. Such an approach is inconceivable without the use of science-intensive innovative technologies of an ecological nature. This article is devoted to the study of environmental innovations as a prerequisite for the transition to a new model of sustainable development. For this purpose, the analysis of the essence of the concept of "environmental innovation" is carried out; it is determined that eco-innovation is innovation that leads to environmentally efficient technologies that directly or indirectly improve the state of the environment. The necessity of introducing environmental innovations to solve environmental and economic problems of enterprises has been substantiated. Sectors of the world economy that actively use eco-innovation are indicated. The situation in the development and use of environmental innovations in our country is characterized. In Ukraine, the issues of environmental reorientation in economic development are especially relevant due to the obvious inefficiency in the use of natural resources and a low degree of energy conservation. In this regard, the first priority is the application of objects that have a negative impact on the environment, a regulation system using the best available technologies. For Ukraine’s transition to an innovative path of development, the stages of implementing a cleaner production strategy are proposed. Based on the above, it was concluded that environmentally oriented innovation activities of industrial enterprises and businesses in Ukraine will ensure the formation of a balanced development of both individual enterprises and society as a whole.
Environmental innovations as a factor of achieving sustainable development of society
Keywords: «зелена» економіка; екологічна політика; найкращі існуючі технології; green economy; environmental policy; best available technologies