Гнучкі електропровідні плівки для фотоелектричних і фотоелектрохімічних пристроїв - Барсуков, В’ячеслав Зіновійович; Сеник, Ілона Володимирівна; Савченко, Богдан Михайлович; Шпак, Юрій Валентинович; Драган, Дмитро Романович (НТУ "ХПІ", 2015)
Розроблено методи формування гнучких електропровідних шарів з різними вуглецевими наповнювачами та частинками металів. Полімерну основу готували шляхом розведення порошку ПВХ в пластифікаторі. Результати вимірювань опору композиційних плівок показали, що він сильно залежить від природи вуглецевих наповнювачів, а також від їх концентрації. Також дослідженнями встановлено, що модифікація вуглецевої тканини за допомогою деяких наночастинок металів може збільшити її провідність. Така модифікація може бути забезпечена шляхом послідовного просочування звичайної вуглецевої тканини розчинами, що містять деякі частинки нано-металів.

The formation methods of flexible electro-conductive layers with various carbon-containing fillers and nanometal particles have been developed. The PVC basis was prepared by dilution of PVC-powder in softener. The results of specific resistance measurements of composite films have shown that this resistance depends strongly on the nature of carbon-containing fillers and it’s concentration. The experiments have shown also, that modification of carbon cloth by some nano-metal particles can increase its conductivity sufficiently. Such modification could be made by the consecutive impregnation of the conventional carbon cloth from the solutions, which contain some nano-metal particles.
Flexible electro-conductive layers as current collectors for photovoltaic and photoelectrochemical devices
Keywords: електропровідні шари; гнучкі струмоприймачі; оптико-електронні пристрої; диоктилфталат; electroconductive layers; flexible current collectors