Оцінка швидкості процесу фотосинтезу рослин при нечіткому описі факторів впливу та індикаторів - Пащенко, Руслан Едуардович; Марюшко, Максим В'ячеславович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
Предметом дослідження є оцінка швидкості (інтенсивності) процесу фотосинтезу сільськогосподарських культур при нечіткому описі зовнішніх факторів впливу та спеціальних індикаторів. Об’єктом дослідження є визначення швидкості (інтенсивності) процесу фотосинтезу рослин в заданий момент при відомих факторах впливу і індикаторах процесу фотосинтезу, отриманих з використанням дистанційних засобів. Мета роботи полягає у розгляді можливості застосування теорії нечітких множин для розв’язання задачі оцінки швидкості процесу фотосинтезу рослин. У результаті дослідження було введено нечіткий опис факторів впливу та індикаторів процесу фотосинтезу рослин. На основі такого опису розроблений метод прийняття рішення про характер (швидкість) процесу фотосинтезу з урахуванням індексу NDVI і фрактальної розмірності. Наведено результати визначення швидкості процесу фотосинтезу рослин при трьох різних наборах значень факторів впливу та індикаторів процесу фотосинтезу. Висновки. Показано, які нечіткі значення факторів і індикаторів впливають на оцінку швидкості процесу фотосинтезу рослин.

The subject of the study is evaluation of the speed (intensity) of the crop photosynthesis process with a fuzzy description of external impact factors and special indicators. The object of the study is to determine the speed (intensity) of the plant photosynthesis process at a given time with known impact factors and indicators of the photosynthesis process, obtained using remote sensing data. The goal of this work is to consider the possibility of applying fuzzy set theory to problem solving of evaluation the speed of the plant photosynthesis. As a result of the study, a fuzzy description of impact factors and indicators of the plant photosynthesis process was introduced. Based on this description, a method was developed to decide on the nature (speed) of the photosynthesis process taking into account NDVI and fractal dimension. The results of determining the speed of the plant photosynthesis process with three different values sets of impact factors and indicators of the photosynthesis process are presented. Conclusions. It is shown which fuzzy values of factors and indicators impact the evaluation of the speed of the plant photosynthesis process.
Evaluation of the speed of the plant photosynthesis process with a fuzzy description of impact factors and indicators
Keywords: індекс NDVI; фрактальна розмірність; NDVI index; fractal dimension