Моделювання антикорозійного захисту матеріалу обсадної колони в лабораторних умовах - Нестеренко, Сергій Вікторович; Донський, Дмитро Федорович; Немах Аладжмін, Амір (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Розглядаються умови функціонування обладнання родовища в умовах водонапірного режиму вилучення нафти. Факторами корозійного руйнування нафтопромислового обладнання є температура, агресивні іони пластової води та супутні кислі гази СО₂ і H₂S. Показана можливість використання удосконаленого потенціостатичного методу для дослідження захисної дії цементного каменю, отриманого із суміші тампонажних матеріалів, для підвищення корозійної стійкості конструкційних сталей в складних умовах експлуатації. Показано, що добавки коксохімічних продуктів до складу композиції тампонажних розчинів можуть підвищувати захисні властивості цементного каменю при тампонажі свердловин, які експлуатуються в складних гірсько-геологічних умовах.

The materials are presented simulation of anti-corrosion protection of covering material in laboratory conditions. The conditions of operation of the equipment of the field under the conditions of water pressure regime of oil extraction are considered. Factors of corrosion destruction of oilfield equipment are temperature, aggressive formation ions and associated acid gases CO₂ and H₂S. The possibility of using advanced potentiostatic method to study the protective action of cement stone obtained from a mixture of cemented materials in order to increase the corrosion resistance of the structures is demonstrated. It has been shown that additives of coke-chemical products to the composition of the cementations mortar composition can increase the protective properties of cement stone during tamping of wells, which are operated in difficult mountain-geological conditions.
Simulation of anti-corrosion protection of covering material in laboratory conditions
Keywords: корозія; пластова вода; тампонажні розчини; мінералізація; корозійна активність; інгібітори корозії; вольтамперограма; пітінг; репасивація; corrosion; formation water; tamping solutions; mineralization; corrosion activity; corrosion inhibitors; voltamperogramma; pitting; repassivation