Інвестиційна привабливість торгівлі високотехнологічною продукцією - Ширяєва, Наталя Володимирівна; Білоцерківський, Олександр Борисович; Макаренко, Анастасія Борисівна (НТУ "ХПІ", 2018)
Залучення інвестицій в економіку України є важливою та актуальною темою досліджень. На об'єми інвестицій впливають зовнішні та внутрішні чинники, при аналізі яких слід враховувати галузеву специфіку. Метою статті є аналіз діяльності високотехнологічної галузі України для виявлення найбільш пріоритетних груп товарів, які потребують нарощування інвестицій. Були вирішені такі завдання: 1) досліджено підходи до класифікації високотехнологічної продукції; 2) проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку експорту цієї продукції; 3) визначено основні країни-інвестори економіки України та привабливі для інвестування високотехнологічні галузі промисловості України; 4) розглянуто структуру українського експорту та імпорту; 5) досліджено торгівлю високотехнологічною продукцією на прикладі Харківської області та України в цілому. Використовувалися статистичні методи: аналіз структури, індексний метод, аналіз рядів динаміки. Результати свідчать про те, що світова торгівля високотехнологічними товарами за останні 5 років стабілізувалася на рівні 10% від експорту. Найбільшими інвесторами в економіку України в 2017 році були Кіпр, Нідерланди та Російська Федерація. Високотехнологічними галузями промисловості України, які були найбільш привабливими для інвестування, виявилися переробна промисловість; професійна, наукова та технічна діяльність; металургія, IT. Спостерігалося зростання обсягів українського експорту до країн ЄС у 2017 році – на 32% в порівнянні з 2016 роком. У той же час імпорт товарів з ЄС за минулий рік збільшився на 23% в основному за рахунок поставок природного газу і продукції машинобудування. Загалом, за 2010-2017 рр. частка високотехнологічних галузей у промисловості України зменшилася з 12% до 8%. Таким чином, на жаль, за галузевою структурою промисловості Україна належить до країн, що розвиваються. Але можна очікувати, що зацікавленість країн-інвесторів до інноваційного та наукового потенціалу України дозволить значно збільшити об'єм інвестицій.

Attracting investments in Ukraine is timely and important topic of research. Internal and external factors which analysis should consider industry features influence investments volume. The objective of the article is the analysis of Ukrainian hi-tech sector aiming to identify priority product groups requiring more investments. The following tasks are set: 1) research of hi-tech products classification approaches; 2) analysis of current s tate and trends of these product export; 3) identification of the main investors (nations) and groups of hi-tech products that are most attractive for investing; 4) analysis of Ukrainian export and import structure; 5) research of hi-tech products trade in Kharkiv region and Ukraine. Such statistical methods as structure analysis, index method, series analysis are applied. It is found the world trade of hi-tech products reached 10% of nations’ export in the last five years. It is observed that Cyprus, the Netherlands and Russian Federation are among the top three investors in the last year. The most attractive for investing industries are processing, R&D, metallurgy and IT. Increase of Ukrainian export to EU states by 32% in the last year in comparison to 2016 is observed. At the same time EU import to Ukraine raised by 23% mainly due to natural gas consumption by Ukraine and machine-building goods delivery. In general, in 2010-2017 the share of hi-tech industries dropped from 12 to 8% in Ukraine. It is expected the investing volume will continue to grow as investing countries will get a closer look at innovative and scientific capacity of Ukraine.
Investment attractiveness of hi-tech products trade
Keywords: високотехнологічні товари; інвестиції; експорт; імпорт; trade; investments; export; import