Використання візуалізації в рішенні задач багатокритеріального вибору при аналізі складних систем - Некрасова, Марія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Розглядаються особливості процесу рішення задач багатокритеріального вибору, що пов’язані з необхідністю моделювання переваг особи, що приймає рішення. Ця задача є актуальною, бо більшість складних завдань управління, які вимагають прийняття рішень, є багатокритеріальними. В роботі наведено загальну класифікацію відомих методів та способів вирішення таких завдань. В описі методів акцент робиться на використовувані в них засобів візуалізації. Бо візуальні засоби значно полегшують процес вибору особливо при багатьох критеріях, великій множині альтернатив та неповній інформації. Розглядаються сучасні підходи до візуального аналізу чутливості рішення в методах згортання критеріїв в один, до візуалізації часткового відношення переваги на багатьох альтернативах, до візуального дослідження множини допустимих рішень у просторі критеріїв. Візуальний аналіз у багатокритеріальних завданнях відіграє істотну роль і є невід'ємною складовою інтерактивних методів їх вирішення. Такий інтерактивний підхід до організації процесу прийняття рішення дозволяє більш точно виявити реальні переваги особи, що приймає рішення, та здійснити найкращий вибір.

Peculiarities of the process of solving multi-criteria selection problems related to the need to model the decision-maker's preferences are considered. This task is relevant because most complex management tasks that require decision-making are multi-criteria. The work provides a general classification of known methods and ways of solving such tasks. In the description of the methods, emphasis is placed on the visualization tools used in them. Because visual aids greatly facilitate the selection process, especially when there are many criteria, a large number of alternatives and incomplete information. Modern approaches to the visual analysis of the sensitivity of the decision in the methods of collapsing the criteria into one, to the visualization of the partial ratio of preference on many alternatives, to the visual study of the set of admissible solutions in the space of criteria are considered. Visual analysis in multi-criteria tasks plays a significant role and is an integral part of interactive methods of solving them. Such an interactive approach to the organization of the decision-making process allows you to more accurately identify the real preferences of the decision-maker and make the best choice.
Keywords: багатокритеріальний аналіз; важливість критеріїв; інтерактивні процедури розв'язання задач вибору; системи підтримки прийняття рішень; візуалізація; multi-criteria analysis; importance of criteria; interactive procedures for solving selection problems; decision support systems; visualization