Оптимальна стабілізація в системах різницевих рівнянь - Хусаінов, Денис Ях'євич; Шатирко, Андрій Володимирович; Гагурін, Євгеній Русланович (Стильна типографія, 2023)
У статті розглядаються основні питання теорії стабілізації для різницевих систем за допомогою другого методу Ляпунова, який базується на знаходженні так званих ляпуновських функцій та дослідженні їх поведінки. Автори аналізують питання про існування оптимальних розв’язків та їхню неперервну залежність від початкових умов, параметрів системи та різницевих операторів, які можуть бути корисні при проектуванні та оптимізації різних систем. Автори використовують другий метод Ляпунова для знаходження оптимального керування та встановлюють умови його існування. В результаті дослідження встановлюється асимптотична стійкість системи при застосуванні оптимального керування. В роботі були розглянуті системи зі скалярним керуванням та з діагональною матрицею при керуванні, а також з критерієм якості загального виду. Результати дослідження включають розробку нових методів та алгоритмів оптимальної стабілізації систем, що можуть бути використані для практичних застосувань у різних галузях, таких як автоматичне керування, робототехніка, електротехніка та інші. У статті були надані основні теоретичні відомості, результати експериментів та встановлені закономірності у вирішенні проблеми. Основний акцент було зроблено на важливі відкриття, нові рішення та висновки. Дана робота дає можливість ознайомитися з основними результатами дослідження та визначити його актуальність для наукової галузі. Було сформульовано умови існування оптимального стабілізуючого керування й доведено теорему про оптимальну стабілізацію в системах різницевих рівнянь. Для різницевих систем зі скалярним керуванням у вигляді теореми було визначено загальний вигляд функції стабілізуючого керування. Аналогічні задачі були розв’язані для системи з діагональною матрицею оптимізації при керуванні, а також для систем з матрицею загального вигляду в критерії якості.

The authors analyze the issues of stabilization theory for difference systems using the second Lyapunov method, which is based on finding so-called Lyapunov functions and studying their behavior. The authors investigate the existence of optimal solutions and their continuous dependence on initial conditions, system parameters, and difference operators, which can be useful in designing and optimizing various systems. The authors use the second Lyapunov method to find optimal control and establish conditions for its existence. As a result of the study, the asymptotic stability of the system is established when applying optimal control. In the work systems with scalar control and diagonal matrix control, as well as with performance criterion of general type are considered. The results of the study include the development of new methods and algorithms for optimal system stabilization, which can be used for practical applications in various fields such as automatic control, robotics, electrical engineering, and others. The article provides basic theoretical information, experimental results, and established regularities in solving the problem. The main emphasis is on important discoveries, new solutions, and conclusions. It allows readers to familiarize themselves with the main research results and determine its relevance to the scientific field. The conditions for the existence of optimal stabilizing control are formulated, and a theorem on optimal stabilization in difference equations systems is proved. For difference systems with scalar control, the general form of the stabilizing control function is determined as a theorem. Similar problems were solved for the system with a diagonal optimization matrix in control and systems with a matrix in the general type performance criterion.
Optimal stabilization in systems of difference equations
Keywords: оптимальна стабілізація; різницеві рівняння; другий метод Ляпунова; скалярне керування; діагональна матриця при керуванні; критерій якості загального виду; асимптотична стійкість; optimal stabilization; difference equations; second Lyapunov method; scalar control; diagonal matrix control; general performance criterion; asymptotic stability