Контролінг організаційної поведінки у системі внутрішньогосподарських відносин - Парцирна, Алла Леонідівна; Іменинник, А. М. (НТУ "ХПІ", 2014)
Представлено аналіз теоретичних поглядів на природу, характер і механізми управління організаційною поведінкою суб’єктів внітрішньогосподарських відносин з позицій нової інституціональної економічної теорії. Автором досліджені основні проблеми, що виникають під час взаємодії агента та принципала, а саме: проблеми морального ризику, несприятливого вибору та проблеми вимагання і запропоновані шляхи їх подолання. Для зменшення агентських витрат та підвищення ефективності управлінських ріщень слід впроваджувати такі інструменти контролінгу організаційної поведінки, як системи виміру результатів з використанням трансфертних цін, мотивації і матеріального заохочення.

The article presents the analysis of theoretical views on the nature, character and mechanisms of managing the organizational behavior of subjects of intra-company relations in terms of new institutional theory. The author has investigated basic problems arising between the agent and the principle, namely: the moral hazard problem, adverse selection problem, hold up problem and proposed ways of their solution. Further research and problem-solving moral hazard, adverse selection and extortion in domestic economic relationships using tools of management accounting and control behavior can give a new impetus to the improvement of intra-relations of economic agents. The measures improve efficiency by controlling organizational behavior at the domestic enterprises. Just consider a new theory about an institutional research.
Controlling of organization behavior in the system of intra-company relations
Keywords: економічні відносини; інституціональна теорія; центри фінансової відповідальності; агентські витрати; intra-company relations; institutional theory; agency theory; behavioral controlling; moral hazard problem