Зберігання та контроль якості лікеро-горілчаної продукції - Кудрявцева, Юлія Дмитрівна; Демидова, Анастасія Олександрівна; Півень, Олена Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Для сучасної харчової промисловості ключовими питаннями є питання контролю якості та безпеки продукції, а також підтримання високої якості продукції в процесі її збереження. Десертні лікери є багатокомпонентними рідинами, що складаються із натуральних інгредієнтів різних типів – вуглеводів, білків, фенольних сполук, містять мінеральні речовини, дубильні та пектинові речовини, органічні кислоти, таніни, полісахариди тощо. Ці натуральні компоненти схильні до окиснення, осадження, можуть призвести до помутніння лікерів. Проаналізовано проблеми, пов'язані із зберіганням десертних лікерів в Україні з метою вивчення найбільш впливових факторів на якісні показники лікерогорілчаної продукції. Склад десертних лікерів грає критичну роль у формуванні готового напою. Відзначено, як різні компоненти впливають на сенсорні характеристики та якість продукту, дозволяючи сформувати неперевершений смаковий профіль лікеру. Не менш важливим є дотримання усіх технологічних умов при виробництві лікерів: виробництво напівфабрикатів, підготовка води, дотримання температурних режимів, стерильна тара. Проаналізовано фактори, які впливають на стійкість лікерів. Так, збільшення вмісту екстрактивних речовин та міцності напоїв позитивно впливає на стійкість лікерів, у томі числі проти помутніння. Процес витримки лікерів є ще одним критерієм отримання бажаних характеристик. Зазначено, що тривалість та умови витримки мають ключове значення у формуванні унікального смаку та аромату напою. Досліджено утворення каламути та осаду під час зберігання лікерів. Оптимальний температурний режим для зберігання лікерів – вище 12 ºС, але не повинен перевищувати (22–25 ºС), при більш низьких температурах відбувається поступове погіршення смаку та аромату. Розглянуто, що тривале зберігання лікерів пов'язане з втратою ними біоактивних речовин, перш за все антиоксидантів. Проаналізовано зміни, які відбуваються у готовому напої при довготривалому зберіганні, включаючи утворення біогенних амінів та їх вплив на якість продукту. Визначенні основні фактори, які впливають на якість та тривалість зберігання напоїв для формулювання подальших шляхів вирішення цієї проблеми.

For the modern food industry, the key issues are quality control and product safety, as well as maintaining high quality products during storage. Dessert liqueurs are multicomponent liquids consisting of natural ingredients of various types – carbohydrates, proteins, phenolic compounds, contain minerals, tannins and pectins, organic acids, tannins, polysaccharides. These natural components are susceptible to oxidation, precipitation, and can lead to cloudiness in liqueurs. The problems associated with the storage of dessert liqueurs in Ukraine in order to study the most influential factors on the quality indicators of alcoholic beverages are analysed. The composition of dessert liqueurs plays a critical role in the formation of the finished drink. It is noted how various components influence the sensory characteristics and quality of the product, allowing the formation of an unsurpassed flavor profile of the liqueur. It is equally important to comply with all technological conditions in the production of liqueurs: production of semi-finished products, water preparation, compliance with temperature conditions, sterile containers. The factors influencing the stability of liqueurs are analysed. Thus, an increase in the content of extractive substances and the strength of drinks has a positive effect on the stability of liqueurs, including protection against cloudiness. The process of aging liqueurs is another criterion for obtaining the desired characteristics. It is noted that the duration and conditions of aging are of key importance for the formation of the unique taste and aroma of the drink. The formation of turbidity and sediment during storage of liqueurs was studied. The optimal temperature for storing liqueurs is above 12 ºС, but should not exceed (22–25 ºС); at lower temperatures there is a gradual deterioration in taste and aroma. It is considered that long-term storage of liqueurs is associated with the loss of bioactive substances, primarily antioxidants. The changes that occur in the finished drink during long-term storage are investigated, including the formation of biogenic amines and their impact on the quality of the product. The main factors influencing the quality and shelf life of drinks have been identified to formulate further ways to solve this problem.
Storage and quality control of alcoholic beverages
Keywords: лікеро-горілчана продукція; десертні лікери; зберігання; витримка; помутніння; якість; підвищення стійкості; alcoholic beverages; dessert liqueurs; storage; excerpt; cloudiness; quality of the drink; increased durability