Моделі динаміки та напружено-деформованого стану елементів перехідної силової конструкції підбаштового листа легкоброньованих машин - Мормило, Яков Михайлович; Жадан, Володимир Андрійович; Данильченко, Вячеслав Петрович; Ткачук, Микола Миколайович; Грабовський, Андрій Володимирович; Троценко, Володимир Володимирович; Набоков, Анатолій Володимирович; Рікунов, Олег Миколайович; Ткачук, Микола Анатолійович; Васильєв, Антон Юрійович; Деревянкін, Роман Павлович; Коба, Андрій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У роботі описана параметрична модель динаміки та напружено-деформованого стану елементів перехідної силової конструкції підбаштового листа легкоброньованих машин. Як варійовані параметри задіяні масово-інерційні характеристики бойового модуля, товщина та габаритні розміри підбаштового перехідного листа, а також темп стрільби та калібр озброєння бойового модуля. Досліджено вплив товщини перехідного підбаштового листа на власні частоти і форми коливань. Також визначено реакцію конструкції на дію імпульсних реактивних сил віддачі при стрільбі із бойового модуля. На основі здійснених розрахунків для тестової конструкції установлені закономірності впливу варійованих параметрів на динаміку та напружено-деформований стан елементів перехідної силової конструкції підбаштового листа легкоброньованих машин. Розроблена модель дає можливість формувати спеціалізовану базу даних. У цій базі даних накопичується інформація про динамічні, жорсткісні та міцнісні властивості системи "бойовий модуль – перехідна конструкція підбаштового листа бронекорпуса легкоброньованої машини". Це дає можливість переходити до аналізу властивостей реальних конструкцій, а також до формування рекомендацій стосовно обґрунтування раціональних параметрів елементів легкоброньованих машин, що проєктуються або модернізуються.

The work describes a parametric model of the dynamics and stress-strain state of the elements of the transitional supporting structure of the sub-turret sheet of light armored vehicles. The mass-inertial characteristics of the combat module, the thickness and overall dimensions of the underturret transition sheet, as well as the rate of fire and the caliber of the combat module's weapons are used as varied parameters. The effect of the thickness of the transition unertower sheet on the natural frequencies and forms of vibrations was studied. The response of the structure to the action of impulse reactive recoil forces when firing from a combat module is also determined. Based on the calculations made for the test design, the regularities of the influence of varied parameters on the dynamics and stress-strain state of the elements of the transitional power structure of the underturret sheet of light armored vehicles were established. The developed model makes it possible to form a specialized database. This database accumulates information about the dynamic, stiffness and strength properties of the system "combat module - transitional structure of the underturret sheet of the armored hull of a lightly armored vehicle". This makes it possible to proceed to the analysis of the properties of real structures, as well as to the formation of recommendations regarding the substantiation of the rational parameters of the elements of lightly armored vehicles that are being designed or modernized.
Models of dynamics and stress-strain state of transitional supporting structure elements of the subturret sheet of light armored vehicles
Keywords: легкоброньована машина; бойовий модуль; підбаштовий лист; динаміка; напружено-деформований стан; варійовані параметри; lightly armored vehicle; combat module; subturret sheet; dynamics; stress-strain state; varied parameters