Improving the Design of Bearings Separators for Raising the Technical Level - Gaydamaka, Anatoliy (PC Technology Center, 2016)
Проаналізовано функціональні взаємозв’язки між структурними елементами базових конструкцій роликових підшипників. На основі побудованої структурно-функціональної моделі підшипників удосконалено функції сепараторів щодо усування перекосу їх конструкцій, зменшення сил взаємодії з роликами і базуючим кільцем підшипників, зменшення проковзування роликів. Це дозволило обґрунтувати зміни конструкції сепаратора – збільшити кількість вікон, змінити форму бокових поверхонь перемичок і перерізу кілець сепаратора, що сприятиме підвищенню технічного рівня підшипників.

Проанализированы функциональные взаимосвязи между структурными элементами базовых конструкций роликовых подшипников. На основе построенной функционально-структурной модели подшипников усовершенствованы функции сепараторов по устранению перекоса их конструкций, снижения сил взаимодействия с роликами и базирующим кольцом подшипника, уменьшения проскальзывания роликов. Это позволило обосновать изменения конструкции сепаратора – увеличить количество окон, изменить форму боковых поверхностей перемычек и сечения колец сепаратора, что способствует повышению технического уровня подшипников.
Keywords: технічний рівень; роликові підшипники; структурно-функціональна модель підшипника; функції сепараторів підшипників; конструкція сепаратора; технический уровень; роликовые подшипники; функционально-структурная модель подшипников; функции сепараторов подшипников; конструкция сепаратора