Super-twisting sliding mode control for brushless doubly-fed reluctance generator based on wind energy conversion system - Oualah, O.; Kerdoun, D.; Boumassata, A. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Introduction. Recently, wind power generation has grown at an alarming rate in the past decade and will continue to do so as power electronic technology continues to advance. Purpose. Super-twisting sliding mode control for brushless doubly-fed reluctance generator based on wind energy conversion system. Methods. This paper deals with the robust power control of a grid-connected brushless doubly-fed reluctance generator driven by the variable speed wind turbine using a variable structure control theory called sliding mode control. The traditional sliding mode approach produces an unpleasant chattering phenomenon that could harm the system. To eliminate chattering, it is necessary to employ a high-order sliding mode controller. The super-twisting algorithm is one type of nonlinear control presented in order to ensure the effectiveness of the control structure we tested these controllers in two different ways reference tracking, and robustness. Results. Simulation results using MATLAB/Simulink have demonstrated the effectiveness and robustness of the super-twisting sliding mode controller.

Вступ. В останнє десятиліття виробництво вітрової енергії зростало загрозливими темпами і продовжуватиме зростати у міру розвитку технологій силової електроніки. Мета. Управління ковзним режимом суперскручування для реактивного безщіткового генератора з подвійним живленням на основі системи перетворення енергії вітру. Методи. У цій статті розглядається надійне керування потужністю підключеного до мережі безщіткового реактивного генератора з подвійним живленням, що приводиться в дію вітряною турбіною зі змінною швидкістю, з використанням теорії управління зі змінною структурою, яка називається керуванням в ковзному режимі. Традиційний підхід зі ковзним режимом створює неприємне явище вібрації, що може зашкодити системі. Для усунення вібрації необхідно використовувати регулятор ковзного режиму високого порядку. Алгоритм суперскручування – це один із типів нелінійного управління, представлений для забезпечення ефективності структури управління. Ми протестували ці контролери двома різними способами: відстеженням посилань та надійністю. Результати моделювання з використанням MATLAB/Simulink продемонстрували ефективність та надійність контролера ковзного режиму суперскручування.
Keywords: wind power; brushless doubly-fed reluctance generator; maximum power point tracking; vector control; supertwisting algorithm; енергія вітру; безколекторний реактивний генератор з подвійним живленням; відстеження точки максимальної потужності; векторне управління; алгоритм суперкручування