Дослідження принципів господарського права в системі сучасного бізнесу - Ткачов, Максим Михайлович; Гаряєва, Ганна Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті досліджено принципи (теоретико-методологічні та прикладні засади) господарської правосуб'єктності підприємств всіх форм власності, обґрунтовано теоретичні положень щодо правового забезпечення їхньої господарської самостійності в нових економічних умовах, сформовано відповідні пропозиції щодо вдосконалення законодавства. На основі положень Конституції України та Господарського процесуального кодексу України, розкривається зміст основних принципів господарського судочинства України як загальних керівних положень, що визначають характер діяльності суду щодо здійснення судочинства в господарських відносинах та правового регулювання господарських відносин. Детально розкривається кожен із новітніх принципів господарського права. Аналізується та висвітлюється світовий та національний досвід збереження прав людини щодо розуміння змісту зазначених принципів. Автори доходять висновків, що загалом закріплені в Господарського процесуального кодексу України принципи господарського права відповідають основним конституційним засадам судочинства, хоча норми щодо них і потребують подальшого удосконалення як шляхом узгодження їхнього найменування з найменуваннями, вжитими в Конституції України, так і шляхом більш повного розкриття їхнього змісту. Зокрема, звертається увага на ті проблеми у законодавчому закріпленні основних засад господарського права, які не були вирішені в Господарському процесуальному кодексі України (зокрема, не розкрито змісту принципу верховенства права, не поширено дію принципу рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом на фізичних осіб – підприємців, не визнано самостійним принципом рівність сторін, звужено зміст принципу обов'язковості судового рішення тощо).

The article examines the principles (theoretical-methodological and applied principles) of the economic legal personality of enterprises of all forms of ownership, substantiates the theoretical provisions regarding the legal provision of their economic independence in new economic conditions, and formulates relevant proposals for improving the legislation. On the basis of the provisions of the Constitution of Ukraine and the Economic Procedure Code of Ukraine, the content of the main principles of economic litigation of Ukraine is disclosed as general guidelines that determine the nature of the court's activity regarding the implementation of judicial proceedings in economic relations and the legal regulation of economic relations. Each of the latest principles of economic law is revealed in detail. The global and national experience of preserving human rights is analyzed and highlighted in terms of understanding the content of these principles. The authors come to the conclusion that, in general, the principles of economic law enshrined in the Economic Procedural Code of Ukraine correspond to the basic constitutional principles of the judiciary, although the norms regarding them require further improvement both by harmonizing their names with the names used in the Constitution of Ukraine and by more fully disclosing their content. In particular, attention is drawn to those problems in the legislative consolidation of the main principles of economic law that were not resolved in the Economic Procedural Code of Ukraine (in particular, the content of the principle of the rule of law was not disclosed, the principle of equality of all participants in the legal process before the law and the court was not extended to natural persons - entrepreneurs, the equality of the parties is not recognized as an independent principle, the content of the principle of the bindingness of a court decision has been narrowed, etc.).
Study of the principles of business law in the modern business system
Keywords: судочинство; теоретичні положення; господарський кодекс; judiciary; theoretical provisions; economic code