Гібридна модель як інтелектуальна складова системи екологічного моніторингу - Гуджуманюк, К. С.; Подорожняк, Андрій Олексійович; Баленко, Олексій Іванович (Одеський національний технологічний університет, 2025)
В тезах розглянуто гібридну модель оптимізації PSO–GWO–DE як інтелектуальну складову системи екологічного моніторингу. Запропонований підхід поєднує глобальний пошук, адаптивність і стабільність еволюційних алгоритмів для підвищення точності оцінки концентрацій забруднювачів та локалізації їхніх джерел. Подальші дослідження спрямовані на інтеграцію моделі з IoT-сенсорними мережами й нейромережевими системами для прогнозування динаміки забруднення.
Keywords: гібридна модель; екологія; екологічний моніторинг; викиди; забруднювальні речовини; забруднення довкілля