Специфіка сучасної китайської філософії та її завдання з огляду глобалізаційних рухів та екологічних викликів - Годзь, Наталія Борисівна; Смоляга, Марина Віталіївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Статтю присвячено аналізу розвитку сучасної китайської філософії та її особливих рис відповідно до традицій, існуючих в китайській філософії. Проведено порівняння висновків китайських та західних і українських науковців відповідно до трансформації загальних глобальних світових тенеденцій розвитку крізь призму китайського світобачення. Доведено, що китайська економічна політика конструктивно упроваджує лінію розвитку та підтримки специфіки реалізації китайського марксизму, втілює конфуціанство у сьогоденні освітянські практики КНР; розглянуто лінію на «Вестернізацію» та «Зелену освіту» щодо підготовки фахівців з новою освітою дослідження питань безпеки економіки країни та питань національних ландшафтів.

The article is devoted to the analysis of the development of modern Chinese philosophy and its special features in accordance with the traditions existing in Chinese philosophy. A comparison of the conclusions of Chinese and Western and Ukrainian scientists was made, respectively, of the transformation of the general global world development trends through the prism of the Chinese worldview. It is proved that the Chinese economic policy constructively implements the line of development and support of the specifics of the implementation of Chinese Marxism, embodies Confucianism in the current educational practices of the People’s Republic of China; considered the line on "Westernization" and, "Green education" regarding the training of specialists with a new education in the study of issues of security of the country’s economy and issues of national landscapes.
Specificity of modern chinese philosophy and its tasks in view of globalization movements and environmental challenges
Keywords: природа; конфуціанство; китайський марксизм; філософія екології; футурологія; екологічна безпека; ландшафти; nature; Confucianism; Chinese Marxism; philosophy of ecology; futurology; environmental security; landscapes