Дискретно-континуальні методи та засоби зміцнення елементів машин військового та цивільного призначення - Ткачук, Микола Миколайович; Грабовський, Андрій Володимирович; Ткачук, Микола Анатолійович; Кравченко, Сергій Олександрович; Ткачук, Ганна Володимирівна; Льозний, Олег Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У роботі описане вирішення актуальної та важливої науково-прикладної проблеми – розроблення методів та засобів дискретно-континуального зміцнення при відновленні елементів військової та техніки для стратегічних галузей народного господарства. Робота покликана до реалізації нагальною необхідністю у відновленні зразків військової та важливої цивільної техніки у короткі терміни та з високою інтенсивністю. Ця техніка в умовах інтенсивних навантажень при експлуатації та виконанні бойових завдань в умовах ведення бойових дій досить швидко зношується у результаті контактної взаємодії та взаємного відносного руху. При цьому процеси навантаження, контактування, тертя та зношування розвиваються за прогресуючим сценарієм протягом терміну експлуатації. А це призводить до виходу із ладу цінних об’єктів. Для усунення цих проблемних ситуацій розроблено основи технології та засоби дискретно-континуального зміцнення. Вона полягає у дискретній обробці однієї із контактуючих деталей та континуальній – іншої. Здійснені дослідження процесів і станів при контактній взаємодії зміцнених деталей дали можливість на цій основі створити пристрій, який реалізує технологію дискретного зміцнення та дає можливість визначати раціональні технологічні режими при дискретно-континуальному зміцненні елементів військової та техніки для стратегічних галузей народного господарства.

The work describes the solution of an urgent and important scientific and applied problem: the development of methods and means of discrete and continuous strengthening in the restoration of military and technical elements for strategic sectors of the national economy. The work is designed to meet the urgent need to restore samples of military and important civilian equipment in a short time and with high intensity. This equipment, under conditions of intensive loads during operation and the performance of combat missions in conditions of combat operations, wears out quite quickly as a result of contact interaction and mutual relative motion. At the same time, the processes of loading, contact, friction and wear develop according to a progressive scenario during the service life. And this leads to the failure of valuable objects. To eliminate these problem situations, the basics of technology and means of discrete and continuous strengthening have been developed. It consists in discrete processing of one of the contacting parts and continuous processing of the other. The conducted studies of processes and states during contact interaction of hardened parts made it possible to create a device on this basis that implements the technology of discrete hardening and makes it possible to determine rational technological modes during discrete and continuous strengthening of military and technical elements for strategic sectors of the national economy. Such device makes it possible to significantly increase the hardness, wear resistance and strength of machined structural parts.
Discrete and continuous methods and tools of strengthening of military and civil machines elements
Keywords: військова техніка; техніка для стратегічних галузей; відновлення; дискретно-континуальне зміцнення; напружено-деформований стан; контактна взаємодія; ресурс; мікродугове оксидування; military equipment; equipment for strategic industry; recovery; discrete and continuous strengthening; stress-strain state; contact interaction; resource; micro-arc oxidation