Управління персоналом підприємства на засадах концепції сталого розвитку в контексті інклюзивного працевлаштування - Замула, Олена Василівна; Замула, Олексій Олександрович; Угрімова, Ірина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В статті доведено необхідність трансформації підходів до управління персоналом у сучасних умовах, оскільки спостерігається зміна окремих факторів впливу на організаційну поведінку працівників підприємств, а саме: в Україні зростає кількість людей з обмеженими можливостями, відбувається зниження трудового потенціалу соціальної сфери через мобілізацію та вимушену міграцію спеціалістів з різних сфер економічної діяльності. Доведено, що необхідно також серед іншої роботи з персоналом підприємств на засадах концепції сталого розвитку виділити як окрему складову формування стійкої толерантності до людей з інвалідністю, а також закладання основ інклюзивного працевлаштування при укладанні трудових договорів з ними. Під інклюзивним працевлаштуванням слід розуміти саме процес працевлаштування осіб з інвалідністю. Державні органи законодавчої та виконавчої влади в Україні опікується працевлаштуванням людей з інвалідністю, але ця ініціатива має бути підтримана підприємництвом і громадськістю. Задача управлінців у цьому напрямі полягає у розробці програм розвитку персоналу, які мають включати не лише інструменти набуття працівниками професійних та спеціалізованих компетенцій. Такі програми мають бути орієнтовані на формування у них цілісного уявлення як про техніко-економічні аспекти взаємодії в процесі реалізації своїх знань і вмінь з метою досягнення цілей організації, так і про соціальні та екологічні наслідки своєї поведінки. Отже, тренування та навчання персоналу має здійснюватися з урахуванням останніх наукових досягнень в сфері сталого розвитку, зокрема, в частині заохочення етичної поведінки персоналу щодо працівників з інвалідністю.

The paper proves the need to change approaches to personnel management in modern conditions, since there is a change in certain factors influencing the organizational behavior of employees of enterprises, namely: the number of people with disabilities is increasing in Ukraine, the labor potential of the social sphere is decreasing due to the mobilization and forced migration of specialists from various spheres of economic activity. It has been proven that it is also necessary, among other work with the personnel of enterprises based on the concept of sustainable development, to highlight as a separate component the formation of sustainable tolerance for people with disabilities, as well as laying the foundations for inclusive employment when concluding employment contracts with them. Inclusive employment should be understood as the process of employment of persons with disabilities. The executive and legislative power in Ukraine take care of employment of people with disabilities, but this initiative should be supported by business and the public. The objective of managers in this field is to develop staff development programs, which should include not only tools for employees to acquire professional and specialized competencies. Such programs should be aimed at forming a holistic view of both the technical and economic aspects of interaction in the process of realizing their knowledge and skills in order to achieve the goals of the organization, and about the social and environmental consequences of their behavior. Therefore, staff training and education should be carried out taking into account the latest scientific achievements in the field of sustainable development, in particular, in terms of encouraging ethical behavior of staff in relation to employees with disabilities.
Enterprise personnel management based on the concept of sustainable development in the context of inclusive employment
Keywords: інклюзивне працевлаштування; адаптація працівників; організаційна поведінка; робоче місце працівника з інвалідністю; inclusive employment; adaptation of employees; organizational behavior; workplace of an employee with a disability