Організаційно-економічне забезпечення соціалізації виробничих відносин у національних моделях економічних систем - Попов, Олександр Євгенійович; Митрофанова, Анастасія Сергіївна (ВД "ІНЖЕК", 2015)
Метою статті є розробка системи організаційно-економічного забезпечення соціалізації виробничих відносин відповідно до вихідного стану їхнього розвитку у різних моделях економічних систем. У статті виявлено, що сформувати рекомендації із соціалізації виробничих відносин за такими напрямами, як розвиток соціального партнерства, а також удосконалення відносин акціонерної, кооперативної, державної, приватної трудової власності стає можливим за умови визначення вихідного ступеня розвитку виробничих відносин конкретної моделі економічної системи. Для цього у статті побудовано систему типових характеристик рівня розвитку виробничих відносин та їх показників різного ступеня формалізації, яка складається з чотирьох груп. На основі аналізу характеристик у статті запропоновано систему рекомендацій державної політики підвищення соціального змісту виробничих відносин, яка складається з трьох груп, відповідно до вихідного ступеня розвитку виробничих відносин – для моделей економічних систем із високим, середнім та низьким ступенями соціалізації виробничих відносин.

The aim of the article is to develop a system of organizational and economic support for socialization of production relations in accordance with the initial level of their development in various models of economic systems. In the article it has been revealed that formulating recommendations on socialization of production relations in such areas as social partnership development as well as improvement of joint stock, cooperative, public, individual labor property becomes possible, provided determining the initial level of industrial relations development within a specific economic system model. With this purpose in the article there has been built a system of typical characteristics of development level of industrial relations and their indicators of varying degrees of formalization, which consists of four groups. On the basis of analyzing the characteristics there was suggested a system of recommendations of the state policy on increasing the social content of industrial relations, which consists of three groups according to the initial stage of development of industrial relations — for models of economic systems with high, medium and low degree of socialization of industrial relations.
Organizational and Economic Support of Socialization of Production Relations in National Models of Economic Systems
Keywords: соціалізація виробничих відносин; національні моделі економічних систем; соціальне партнерство; кооперативна власність; приватна трудова власність; державний сектор; корпоративний сектор; socialization of industrial relations; national models of economic systems; social partnership; cooperative property; individual labor property; public sector; corporate sector