Моделювання рівня соціально-економічного розвитку регіонів на основі proxy-змінних - Гур'янова, Лідія Семенівна; Кагановський, Олександр Семенович; Сергієнко, Олена Андріанівна; Мироненко, Артем Юрійович (Видавничий дім "Інжек", 2023)
У статті запропоновано моделі оцінки рівня соціально-економічного розвитку та економічної безпеки регіонів, які на основі синтезу техніки proxy-змінних і кластерного аналізу дозволяють оцінити зміну міжрегіональної диференціації, просторові економічні трансформації, виявити "опорні" регіони, оцінити рівень економічної безпеки регіонів за умов обмежених даних. Обґрунтовано систему proxy-змінних соціально-економічного розвитку регіонів; розроблено класифікації регіонів за рівнем соціально-економічного розвитку на основі методів ієрархічного агломеративного та ітеративного кластерного аналізу; проведено динамічний аналіз структури кластерів; проаналізовано зміни характеристик розподілу proxy-змінних; здійснено оцінку міжрегіональної диференціації та асиметрії розвитку. Результати кластерного аналізу на основі proxy-змінних дозволили зробити висновок, що останні роки привели до суттєвих трансформацій економічного простору в регіональному аспекті. У кластері "опорних" регіонів спостерігається посилення позицій Дніпропетровської та Львівської областей, конвергенція із регіонами із середнім рівнем розвитку – Київської, Харківської та Одеської областей. Найбільш кризова ситуація характерна для Луганської, Донецької та Херсонської областей. Донецька область перейшла із кластера регіонів із середнім рівнем розвитку до кластера регіонів із кризовим розвитком. Релокація підприємств і згладжування асиметрії за змінною "Приріст юридичних осіб" на даний момент меншою мірою зачіпає індикатори бюджетної безпеки регіонів. Харківська область, незважаючи на погіршення соціально-економічної ситуації, зберігає своє становище у кластері "опорних" регіонів. Отримані результати можуть бути використані в системі антисипативного управління регіональним розвитком для адаптації регіональних стратегій до нових реалій.

The artile proposes models for assessing the level of socioeconomic development and economic security of regions, on the basis of a synthesis of the proxy variable technique and cluster analysis, which allow to assess changes in interregional diffrentitin, spatil economic transformatins, identiy "pivotal" regions, assess the level of economic security of regions under conditins of limited data. The system of proxy-variables of socioeconomic development of regions is substantited; classifiatins of regions by the level of socioeconomic development on the basis of methods of hierarchical, agglomeratie and iteratie cluster analysis have been developed; a dynamic analysis of the structure of clusters is carried out; changes in the characteristis of the distributin of proxy-variables are analyzed; an assessment of interregional diffrentitin and asymmetry of development is carried out. The results of the carried out cluster analysis based on proxy variables helped to conclude that recent years have led to signifiant transformatins of the economic space in the regional aspect. In the cluster of "pivotal" regions, there is a strengthening of the positins of Dnipropetrovsk and Lviv regions, convergence with regions with an average level of development – Kyiv, Kharkiv and Odesa regions. The most critial situatin is typical for Luhansk, Donetsk, and Kherson regions. Donetsk region has moved from a cluster of regions with an average level of development to a cluster of regions with crisis development. The relocatin of enterprises and smoothing out the asymmetry in the variable of "Growth of legal entiis" currently affcts the indicators of budget security of the regions to a lesser extent. Kharkiv region, despite the deterioratin of the socioeconomic situatin, maintains its positin in the cluster of «pivotal» regions. The obtained results can be used in the system of antiipatie management of regional development to adapt regional strategies to new realitis.
Modeling the level of socioeconomic development of regions on the basis of proxy variables
Keywords: регіон; соціально-економічний розвиток регіону; економічна безпека; математичне моделювання; кластеризація; proxy-змінні; region; socioeconomic development of region; economic security; mathematial modeling; clustering; proxy variables