Вплив гальванопари "оновлена – запасивована поверхні" сталі 12Х18Н10Т на швидкість росту корозійно-втомних тріщин - Воробель, В. І.; Хома, М. С.; Антощак, І. М. (НТУ "ХПІ", 2009)
Наведено результати електрохімічних автоклавних досліджень гальванопари "свіжеобразована – запасивована поверхні" сталі 12Х18Н10Т у реакторній воді борного регулювання в інтервалі температур 25...300 °С при рівноважному тиску. Показано можливий вплив гальванопари на електрохімічну ситуацію біля вершини корозіоно-усталосній тріщини при різних значеннях температури. Результати досліджень дозволяють оцінити вплив температурних режимів АЕС на швидкість росту тріщин у конструкційних матеріалах, а також більш докладно зрозуміти механізм корозіоно усталосного руйнування, що необхідно, при прогнозуванні стійкості конструкційних матеріалів ядерних енергоблоків.

The results of electrochemical autoclave researches of galvanic pair "freshly educated – passive surfaces" became 15H2NMFА in reactor water of the boric adjusting in the interval of temperatures 25...300 °C with at equilibrium pressure are presented. Possible influence of galvanic pair on an electrochemical situation near the top of corrosive fatigue crack at different values of temperature is shown. The results of researches permit to estimate influence of temperature conditions AES on speed of growth of cracks in construction materials, and also in more detail to under stand the mechanism of corrosive-tireless destruction, that is needed, at prognostication of firmness of construction materials of nuclear power units.
Keywords: інтервал температур; корозія сталі; ЗП; свіжооновлена поверхня; корозійно-механічні тріщини; СОП