Професійна культура в системі категорій філософії освіти - Пономарьов, Олександр Семенович (Миколаївський державний гуманітарний університет ім. Петра Могили, 2007)
На основі результатів онтологічного, гносеологічного, аксіологічного та морально-етичного статусу поняття професійної культури обґрунтовано необхідність її віднесення до категорій філософії освіти. Наведено значення оволодіння професійною культурою в особистісному розвитку людини. Показано наявність прямих і зворотних зв’язків між професійною культурою і життєвими цінностями людини, її духовністю взагалі.

On the basis of the results of the ontological, gnosiological, axiological and ethics status of a professional culture concept, the necessity of its attributing to the categories of philosophy of education is grounded. The importance of possessing professional culture in a person’s private development and life is underlined. The existence of direct and reverse connections of a person’s professional culture, life values and spirituality in general is shown.
Keywords: діяльність професійна; особистість; саморозвиток; самовдосконалення; цінності моральні; духовність