Оцінка ринкового стану та тенденцій розвитку підприємств з виробництва електророзподільної та контрольної апаратури - Чепіжко, Олена Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021)
У статті досліджено сучасний стан та тенденції розвитку підприємств з виробництва електророзподільної та контрольної апаратури, продукція якої оказує істотний вплив на здійснення модернізації підприємств у всіх галузях економіки, а також забезпечення їх ефективного та конкурентоспроможного функціонування. Важливість дослідження окремих підгалузей електротехнічної промисловості зумовлено необхідністю визначення перспективних напрямів діяльності та подальшого розвитку цих секторів виробництва електротехнічної продукції. Успішне функціонування підприємств із виробництва електророзподільної та контрольної апаратури безпосередньо пов'язане з динамічним розвитком галузі, що підтверджує аналіз динаміки зміни індексів виробництва продукції машинобудування та електротехнічної галузі. У роботі визначено та проаналізовані основні проблеми та тенденції розвитку підприємств з виробництва електророзподільної та контрольної апаратури. Наголошено, що особливе значення для розвитку підприємств має проблема низької якості інвестиційного попиту, яка зумовлена станом попиту на вітчизняну електротехнічну продукцію на внутрішньому ринку. У роботі проведено дослідження конкурентного стану підприємств у сегменті ринку «Електророзподільна та контрольна апаратура», визначені основні стратегії підприємств, основні споживчі сегменти, охарактеризовано основні групи підприємств-виробників з особливостями їх виробничої діяльності. Також, у роботі визначені тенденції розвитку виробництва виробів електротехнічної галузі, в цілому, і, зокрема, продукції товарної групи «Електророзподільна та контрольна апаратура» протягом 2014 – 2018 рр. Визначені об`єм та проаналізована динаміка розвитку внутрішнього ринку електротехнічної продукції з виділенням питомої ваги споживання вітчизняної електротехнічної продукції у загальному обсязі споживання продукції електротехнічної галузі протягом періоду дослідження. За результатами дослідження запропоновано низку заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємств з виробництва «Електророзподільна та контрольна апаратура» та в цілому виробників електротехнічної галузі.

The article analyzes the state and development of enterprises for the production of electrical distribution and control equipment, the development of which greatly affects the modernization of enterprises and ensuring their effective and competitive functioning in all sectors of the economy. The importance of the study of individual sub-sectors of the electrical industry is due to the need to identify promising areas of activity and further active development of these sectors of the production of electrical products. The successful operation of enterprises for the production of electrical distribution and control equipment is directly related to the dynamic development of the industry, which led to an analysis of the dynamics of changes in the production indices of mechanical engineering and the electrical industry. The research identifies and considers the main problems and development trends of enterprises who deal with the production of electrical distribution and control equipment. It should be noted that the problem of low quality investment demand, which is caused by the state of demand for domestic electrical products in the domestic market, is of particular importance for the development of enterprises. In this research a study was conducted of the competitive state of enterprises in the market segment "Power distribution and control equipment", identified the main strategies of enterprises involved, the main consumer segments, described the main groups of manufacturing enterprises by the characteristics of production activities. Also, the development trends were identified in this research: the volume of production (in comparison with the volumes of export and import) of the products of the electrotechnical sector, in general, and, in particular, the products of the commodity group "Power distribution and control equipment" during 2014 - 2018. The volume and dynamics of development of the domestic market of electrotechnical products with the allocation of the share of domestic consumption of electrotechnical products in the total consumption of products of the electrotechnical industry during the study period are determined. Based on the results of the study, a number of measures have been proposed to increase the competitiveness of the enterprises producing “Power distribution and control equipment” and, in general, manufacturers of the electrical industry.
Evaluation of the market environment and tendencies of development of enterprises for the production of electric distribution and control equipment
Keywords: електротехнічна галузь; електророзподільна та контрольна апаратура; конкурентоспроможність підприємства; ринок електротехнічної продукції; стан ринку; інтеграційна взаємодія; electrical industry; enterprise competitiveness; electrical distribution and control equipment; market condition; integration interaction; development trends and problems