Методичні вказівки до практичного заняття "Безпека систем, що працюють під тиском" - Мезенцева, Ірина Олександрівна; Османова, Ольга Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Методичні вказівки призначено для виконання практичної роботи з курсу «Безпека виробничих процесів і устаткування», що вивчається на першому (бакалаврському) рівні підготовки здобувачів вищої освіти спеціальності 263 «Цивільна безпека», освітня програма «Охорона праці». Серед професійних компетенцій, якими має оволодіти студент при вивченні дисципліни «Безпека виробничих процесів і устаткування», є здатність до організації безпечної експлуатації техніки, устаткування, спорядження у сфері професійної діяльності, створення безпечних і здорових умов праці та здатність до аналізу й оцінювання потенційної небезпеки об’єктів, технологічних процесів та виробничого устаткування для людини й навколишнього середовища. Мета практичної роботи «Безпека систем, що працюють під тиском» – ознайомлення здобувачів вищої освіти з особливостями безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском згідно діючих нормативно-правових актів. Необхідність виконання практичної роботи пов’язана з метою запобігання виробничого травматизму на небезпечних виробництвах, де використовується обладнання під тиском. Забезпечення безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском, повинно здійснюватися шляхом використання систем заходів безпеки, правильним розрахунком на статичні та динамічні навантаження, застосуванням якісних матеріалів для їх виготовлення, нормами та правилами в галузі охорони праці.
Keywords: методичні вказівки; практична робота; безпека систем; тиск; безпека виробничих процесів; охорона праці