Evaluation of the possibility of using nanocrystalline apatite powders as inorganic fillers of toothpastes - Krivileva, S. P. (НТУ "ХПІ", 2018)
The article describes the most common types of toothpastes and materials used as inorganic abrasive polishing fillers therapeutic toothpastes available on the market. The prospects of using in the composition of therapeutic toothpastes and dentifrices for the teeth and mouth cavity of powders based on hydroxyapatite are evaluated. It is shown that in the products available on the market used biogenic hydroxyapatite submitted either in an inactive form, or containing deproteinized bone fish or farm animals (pigs or cattle). The prospects for the use of synthetic nanocrystalline apatite powder, purposefully developed for the plasticity of skeletal defects, in the composition of toothpastes and in dentifrice products – to replace inorganic components in their composition, consisting of chalk, kaolin, soda (in the lower price segment), is shown titanium dioxide or aerosil (in the upper price range), or biogenic hydroxylapatite (as part of innovative premium products), traditionally used as abrasive components.

У статті розглянуті найбільш поширені види зубних паст і матеріали, що використовуються в якості неорганічних абразивних наповнювачів в існуючих на ринку лікувальних зубних пастах. Оцінена перспективність використання в складі лікувальних зубних паст і засобів по догляду за зубами і порожниною рота порошків на основі гідроксилапатиту. Показано, що в наявних на ринку продуктах застосовується біогенний гідроксилапатит, представлений або в неактивній формі, або у вигляді депротеінізованих кісток сільськогосподарських тварин (свиней або великої рогатої худоби). Показана перспективність застосування синтетичних нанокристалічних порошків апатитового складу, цілеспрямовано розроблених для пластики дефектів скелета, в складі зубних паст і в продуктах по догляду за зубами – для заміни неорганічних компонентів в їх складі, що складаються з крейди, каоліна, соди (у нижньому ціновому сегменті), діоксиду титану або аеросілу (у верхньому ціновому сегменті), або біогенного гідроксилапатиту (у складі інноваційних продуктів преміум-класу), якi традиційно використовуються у якості абразивних складових.
Оцінка можливості використання нанокристалічних порошків апатитового складу в якості неорганічних наповнювачів зубних паст
Keywords: therapeutic toothpastes; dentifrices; abrasive-polishing fillers; hydroxylapatite; titanium dioxide; лікувальні зубні пасти; абразивно-полiруючі наповнювачі; гідроксилапатит; діоксид титану