Методичні вказівки до проведення практичних занять з дисципліни "Провайдинг інновацій" - Заруба, Віктор Яковлевич (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Методичні рекомендації до проведення практичних занять з дисципліни «Провайдинг інновацій» здобувачі отримують на початку навчального семестру. До початку кожного практичного заняття здобувачі повинні ознайомитися зі змістом задач, які будуть на ньому розв’язуватися, та із методами (алгоритмами) їх розв’язання. Під час проведення практичних занять при викладанні дисципліни «Провайдинг інновацій» передбачено застосування таких навчальних технологій, як проведення міні-лекцій та робота в малих групах. Міні-лекції передбачають викладення навчального матеріалу за короткий проміжок часу, характеризуються значною ємністю і проводяться, як правило, як частина практичних занять. За своїм типом у залежності від дидактичної мети та місця в логічній структурі навчального матеріалу міні-лекції можуть бути оглядовими або лекціями-інструктажами. Оглядова лекція проводиться з метою актуалізації у пам’яті здобувачів кола знань, вже отриманих ними раніше і пов’язаних із темою одного або декількох практичних занять. Важливим моментом оглядової лекції є відбір і структурування навчального матеріалу, що забезпечує підготовку здобувачів до логічного та систематизованого усвідомлення мети та завдань кожного практичного заняття. Лекція-інструктаж, безпосередньо передує виконанню практичного заняття і проводиться з метою підготовки здобувачів до його виконання, розкриває зміст і послідовність поставлених завдань, теоретичний та прикладний аспекти її результатів. Під час роботи в малих групах здобувачам пропонується об’єднуватися у групи по 5-6 чоловік та презентувати наприкінці заняття своє бачення та сприйняття матеріалу. Робота в малих групах повинна створювати можливості для участі кожного здобувача в роботі за темою заняття, забезпечувати формування особистісних якостей та досвіду спілкування. Навчально-методичні матеріали до проведення практичних занять, які тут наведені, згруповані у 3 розділи, які відповідають комплексним темам, зазначеним у силабусі дисципліни «Провайдинг інновацій»: Розрахунки показників оцінки економічної ефективності інноваційних проєктів, Застосування економетричних моделей для встановлення конкурентноздатних цін на нову продукцію. Кожна комплексна тема складається з навчально-методичних матеріалів до проведення міні-лекцій і окремих практичних занять. Комплексні теми складаються з тем окремих практичних занять.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; провайдинг інновацій; інноваційні проєкти; норми прибутку інвестиції; встановлення конкурентноздатних цін