Лінгвоментальний образ України в поетичній парадигмі В. С. Бойка - Черненко, Ольга Ігорівна (Ужгородський національний університет, 2023)
У статті описується концепт УКРАЇНА як духовна цінність будь-якої особи. Рідна країна, рідний край – місце, де вона народилася, зробила перші кроки, де жили її батьки. Енциклопедична інформація про Україну передбачає розуміння її як країни, що розташована на сході Європи, населення якої становлять українці та офіційна мова якої –українська. Зазначимо, що концептуальний простір поняття Україна є значно ширшим за енциклопедичні потрактування. У реаліях сучасного світу Україна постає найсміливішою й незламною країною. Питання збереження територіальної цілісності, мирного життя й спокійного існування українського народу є найбільш актуальним на цей час. У поетичному доробку Віктора Бойка УКРАЇНА як духовна цінність посідає особливе місце. Вона є для автора не просто європейською державою, а рідною землею, місцем, де поет народився й виріс, де минали його дитячі роки, де він будував життя. Для майстра слова Україна не просто ціннісний постулат, вона символ душевної рівноваги, рідного куточку, де тепло й затишно, де батьківська хата, де пахне хлібом і спогадами про світлі ранки, теплі вечори в родинному колі, красу рідного краю. У статті постає образ України, як символ ціннісно-особистісного існування суспільства, вираження моральних й етичних принципів української нації в цілому. Образ України представлений трьома категоріями ядрових компонентів і є основою для виокремлення смислових наповнень з творчого доробку В. Бойка. Завдяки цим структурним елементам можна зробити глибокий компонентний аналіз поезій митця, де майстерно виписані й характерні особливості, й ментальні інтенції, і звичаї, а також патріотична свідомість українського народу. Культурні надбання й здобутки, а також проблеми, що порушені автором у віршах, є ознакою зрілого й конструктивно-розвиненого суспільства, швидкої інтеграції й вирішення складних завдань сьогодення.

The article describes the concept of UKRAINE as a spiritual value of any person. Native country, native land – the place where she was born, took her first steps, where her parents lived. Encyclopedic information about Ukraine involves understanding it as a country located in the east of Europe, whose population is Ukrainians and whose official language is Ukrainian. Note that the conceptual space of the concept of Ukraine is much wider than encyclopedic interpretations. In the realities of the modern world, Ukraine appears as the most courageous and indomitable country. The issue of preserving the territorial integrity, peaceful life and peaceful existence of the Ukrainian people is the most urgent at this time. In the poetic works of Viktor Boykо, UKRAINE occupies a special place as a moral value.For the author, it is not just a European state, but his native land, the place where the poet was born and grew up, where his childhood years passed, where he built his life. For the master of words, Ukraine is not just a valuable postulate, it is a symbol of mental balance, a native corner, where it is warm and cozy, where the parental house smells of bread and memories of bright mornings, warm evenings in the family circle, the beauty of the native land.The article presents the image of Ukraine as a symbol of the value-personal existence of society, an expression of the moral and ethical principles of the Ukrainian nation as a whole. The image of Ukraine is represented by three categories of core components and is the basis for distinguishing semantic fillings from V. Boyko's creative output. Thanks to these structural elements, it is possible to make a deep component analysis of the artist's poetry, where characteristic features, mental intentions, and customs, as well as the patriotic consciousness of the Ukrainian people, are skillfully written out. Cultural assets and achievements, as well as the problems raised by the author in the poems, are a sign of a mature and constructively developed society, rapid integration and solving of complex problems today.
Keywords: Україна; рідний край; українська мова; батьки; земля; Ukraine; native land; Ukrainian language; parents; land