Вивчення антиексудативної та діуретичної активності шипучих таблеток із густим екстрактом листя берези - Малоштан, Людмила Миколаївна; Чумак, О. О.; Безрукавий, Є. А.; Шаталова, О. М. (Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України, 2021)
В останні роки лікування лікарськими засобами рослинного походження набуває все більшої популярності у фармакотерапії багатьох захворювань. Кількість людей, які страждають хронічною патологією видільної системи, зокрема нирок, на сьогодні невпинно зростає. Для фармакологічної корекції хронічних захворювань нирок доцільно використовувати фітопрепарати, здатні зменшувати запальний процес у нирках та підтримувати фізіологічний баланс для реалізації і нормалізації функцій організму. Метою цієї роботи стало фармакологічне вивчення шипучих таблеток на основі густого екстракту з листя берези, а саме дослідження антиексудативної активності на моделі карагенінового набряку та діуретичної активності на моделі водного навантаження у щурів. Як об’єкт дослідження використовували таблетки з густим екстрактом листя берези, розроблені на кафедрі технологій фармацевтичних препаратів Національного фармацевтичного університету. Референс-препаратами було обрано «Канефрон® Н» (Bionorica SE, Німеччина) та «Ортофен-Здоров’я» (діюча речовина диклофенак натрію). Дослідження виконано на 42 статевозрілих щурах масою 180–200 г, яких утримували на стандартному раціоні віварію при Науково дослідницькому інституті прикладної фармації Національного фармацевтичного університету. Запалення моделювали субплантарним введенням 1%-го розчину карагеніну в задню кінцівку щурів. Вивчення діуретичної активності здійснювали на фоні водного навантаження. Під впливом досліджуваного препарату об’єм кінцівки достовірно зменшувався порівняно з контрольною патологією протягом 2, 3 та 4 годин експерименту. Референс-препарат «Канефрон® Н» виявляв менш виражену протизапальну дію та поступався за активністю шипучим таблеткам із густого екстракту листя берези з однаковою тенденцією протизапальної дії. Як свідчать результати дослідження, діурез через 2 години після введення шипучих таблеток із густим екстрактом листя берези достовірно відрізняється від інтактного контролю і вже через 4 години в групах тварин, що отримували досліджуваний препарат, діурез був достовірно вищим. Аналогічну дію виявляв референс-препарат «Канефрон® Н» до кінця експерименту. Вперше виконано дослідження антиексудативної і діуретичної активності шипучих таблеток на основі екстракту з листя берези. На підставі одержаних даних встановлено, що таблетки з густим екстрактом листя берези виявляють найбільш виражені антиексудативні властивості протягом перших 2 годин експерименту і перевершують по цій активності референс-препарат «Канефрон® Н» та поступаються референс-препарату «Ортофен-Здоров’я». Антиексудативна активність розробленого препарату становила 28,9%, у референс-препарату «Канефрон® Н» – 22,3%, у референс-препарату «Ортофен-здоров’я» – 44,8%. Вивчення діуретичної активності у здорових щурів на фоні водного навантаження виявило діуретичний ефект, рівний із референс-препаратом «Канефрон® Н». Через 4 години діуретична активність становила у шипучих таблеток із густим екстрактом листя берези 127% і 124% – у препарату «Канефрон® Н».

In recent years, herbal remedies gain the increasing popularity in the pharmacotherapy of many diseases. The number of people suffering from chronic pathology of the kidneys has steadily increased today. Phytopreparations would be useful for the pharmacological correction of chronic kidney disease. They can reduce the inflammatory process in the kidneys and, thus, maintain a physiological balance for the implementation and normalization of organism functions. This work aimed to study the anti-exudative activity of effervescent tablets with spissum extract from Betula leaves on a model of carrageenan-induced inflammation and their diuretic activity against in water test in rats. Tablets with spissum extract from Betula leaves were developed at the Department of Technologies of Pharmaceutical Preparations of the National University of Pharmacy. «Canephron® N» (Bionorica, Germany) and «Ortophen-Zdorovje» were chosen as the reference drugs. The study was carried out on 42 sexually mature rats weighing 180–200 g, which were kept on a standard vivarium diet at the Research Institute of Applied Pharmacy of the National University of Pharmacy. Inflammation was caused by the introduction of a 1% carrageenan solution into the hind limb of rats. The study of diuretic activity was carried out using the water test. The rat foot volume significantly decreased during 2, 3, and 4 hours of the experiment under the influence of the studied tablets compared with the control pathology. The reference drug «Canephron ® N» showed a less pronounced anti-inflammatory effect and was inferior in its activity to effervescent tablets with spissum extract from Betula leaves with the same tendency of anti-inflammatory action. As shown by the results of studies, 2 hours after the introduction of effervescent tablets with spissum extract from Betula leaves, diuresis was significantly different from the intact control. Diuresis was significantly higher after 4 hours in the group of animals receiving the studied drug. Similar data were shown by the drug «Canephron® N» by the end of the experiment. For the first time, a study of the antiexudative and diuretic activity of effervescent tablets contained an extract from Betula leaves was carried out. It has been experimentally shown that the antiexudative activity of the developed drug was 28.9%, exceeded the similar activity of the phytopreparation «Kanefron® N» – 22.3%, and was inferior to the reference drug «Ortofen-Zdorovje» – 44.8%. It was found that the investigated drug exhibits the most pronounced anti-exudative properties during the first 2 hours of the experiment. It was determined that after 4 hours the diuretic activity of effervescent tablets with a spissum extract from Betula leaves was 127% and 124% for the drug «Kanefron® N», respectively.
Research of antiexudative and diuretic activity of effervescent tablets with a spissum extract from betula leaves
Keywords: таблетки шипучі; густий екстракт листя берези; протизапальна активність; діуретична активність; effervescent tablets; spissum extract; Betula leaves; antiexudative activity