Пошуки голки в скирді, або як знайти купецьку родину у вітчизняній історичній літературі - Харченко, Артем Вікторович (НТУ "ХПІ", 2012)
У статті автор досліджує історіографічну ситуацію вивчення купецької родини Харківської губернії у вітчизняній історіографії. Проблема має тривалу традицію вивчення, тим не менш, доволі складно скласти її цілісну картину. Кожен з окреслених хронологічних періодів вивчення історії родини гільдійців мав свої особливості і потребує ретельного аналізу, що дозволить з’ясувати можливі напрямки подальших розвідок.

The author researches the historiographical situation with the study of the merchant family Kharkov province in the national historiography. The problem has a long tradition of learning, however, it is difficult to make a complete picture. Each of the designated chronological periods merchant’s family history had its own peculiarities and requires careful analysis, which will clarify the possible directions for further research.
Keywords: гільдія; історіографія; соціальна історія; Харківська губернія; guild; historiography; merchant family; social history; Kharkov Province