Современные представления о структуре и свойствах фетального гемоглобина и гемоглобина А - Розанова, Е. Д.; Тимченко, Н. Н. (НТУ "ХПИ", 2008)
Розглядається структура фетального (від лат. fetus – плодовий) гемоглобіну та гемоглобіну А (від лат. adultus – дорослий). Гемоглобін А містить два α- і два β-поліпептидні ланцюга, а фетальний гемоглобін по два α- і γ-ланцюга. У фізіологічних умовах фетальний гемоглобін має підвищену спорідненість до кисню порівняно з гемоглобіном А. Фетальний гемоглобін у 100-150 разів більш стійкий до денатурируючої дії лугу порівняно з НbА, HbF називають лужно-стійким; ембріональні гемоглобіни ще більш резистентні. Вміст фетального гемоглобіну в крові збільшується при патологічних станах організмму.
Keywords: молекула гема; эмбриональные гемоглобины; аминокислоты; циркуляция крови; денатурирующее действие; кровь; эффект Бора