Методичні вказівки до виконання індивідуального завдання з навчальної дисципліни "Матеріалознавство нерознімних з'єднань та їх діагностика" - Погрібний, Микола Андрійович; Реброва, Олена Михайлівна; Федоренко, Ганна Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
В результаті виконання індивідуального завдання студент повинен набути уявлення про особливості формування структури, фазового складу і властивостей зварних з’єднань і наплавок із сталей різного хімічного складу, засвоїти навички з використання раніше набутих знань в області матеріалознавства для отримання зварних з’єднань і наплавок з необхідним комплексом експлуатаційних властивостей і високою роботоздатністю. При цьому студент повинен знати основні питання теорії фазових перетворень в сплавах системи Fe-С в спеціалізованих умовах впливу термічного циклу зварювання (наплавлення), принципи регулювання структури та властивостей зварних з’єднань і наплавок за рахунок наступного термічного оброблення. В процесі виконання індивідуального завдання студент повинен уміти аналізувати фазові та структурні перетворення в умовах, характерних для зварювання (наплавлення), а також в умовах наступного термічного оброблення зварних з’єднань (наплавок), визначати параметри режимів зварювання (наплавлення) і наступного термічного оброблення, які забезпечать оптимальні структуру і властивості зварних з’єднань і наплавок із сталей різноманітного хімічного складу. Структура індивідуального завдання спрямована на творчий пошук та індивідуальний підхід у розв’язанні завдань комплексної оцінки впливу зварювання і термічного оброблення на експлуатаційні властивості виробів із різних матеріалів, сприяє розширенню ерудиції та компетентностей майбутнього інженера чи дослідника. Для виконання індивідуального завдання студент повинен використовувати знання, набуті ним при вивчанні фундаментальних дисциплін спеціальності 132 «Матеріалознавство», а саме: «Фазові співвідношення в металевих матеріалах», «Структурні аспекти в металевих сплавах», «Стандартизовані методи оцінки структури матеріалів», «Теорія і технологія термічної обробки», «Структурна інженерія та комп'ютерний дизайн механічних властивостей матеріалів нового покоління», «Автоматизація обладнання та виробничих процесів», оволодіти прийомами та навичками практичного використання раніше отриманих знань в реальних умовах виробництва.
Keywords: методичні вказівки; індивідуальне завдання; матеріалознавство; прикладне матеріалознавство; нерознімні з'єднання; зварювання