Вибір способу облаштування місця обслуговування обладнання для забезпечення допустимого значення напруги дотику - Коліушко, Денис Георгійович; Руденко, Сергій Сергійович; Істомін, Олександр Євгенійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Забезпечення допустимого значення напруги дотику в діючих електроустановках є необхідною умовою для електричної безпеки персоналу та сторонніх осіб. На основі літературних даних проаналізовано, у яких випадках досягти допустимих значень напруги дотику лише за допомогою конструкції заземлювального пристрою неможливо. Показано, що забезпечення допустимого значення напруги дотику виконується шляхом облаштування спеціальним чином як місця оперативного обслуговування обладнання, так і території відкритого розподільчого пристрою. Виконано вибір способу облаштування місця обслуговування для забезпечення допустимого значення напруги дотику на обладнанні відкритого розподільчого пристрою при однофазному замиканні на землю. При виконанні роботи були використані статистичні методи аналізу, метод амперметра-вольтметра для експериментального визначення опору основи за методикою НДПКІ "Молнія" НТУ "ХПІ". Вперше на основі статистичних даних було проаналізована необхідність облаштування місця оперативного обслуговування обладнання для забезпечення припустимого значення напруги дотику на діючих підстанціях класом 110 (150) кВ та 330 (220) кВ. Експериментальним шляхом визначено розкид значень опору основи. Проаналізовано найпоширеніші способи облаштування місць оперативного обслуговування обладнання: технологічні (природні), а саме: залізобетонний басейн з шаром щебеню, кабельний канал або лоток, асфальтові доріжки та спеціально створені (штучні), а саме: металева конструкція, шар щебеню, залізобетонні плити, бетонні плити без риштунку, тротуарна плитка, бетонні плити (тротуарна плитка) з домішками гравію, полімерпіщані плити. Виконано вимірювання опору основи при використанні перелічених способів на діючих підстанціях. На основі результатів експериментальних вимірювань опору основи на діючих підстанціях визначено переваги і недоліки різних способів облаштування місця обслуговування, та надані рекомендації щодо їх використання.

Ensuring the permissible value of the touch voltage in operating electrical installations is a necessary condition for the electrical safety of personnel and third parties. In the study, based on literature data, it is analyzed in which cases it is impossible to achieve the permissible values of the touch voltage only with the help of the design of the grounding system. It is shown that ensuring the permissible value of the touch voltage is performed by arranging in a special way both the place of operational maintenance of the equipment and the territory of the opendoor switchgear. It is study the selection a technique of arrangement of the service place to ensure the permissible value of the touch voltage on the equipment of the opendoor switchgear during a single-phase short circuit to the ground. When performing the work, statistical methods of analysis, the ammeter-voltmeter method for experimental determination of the resistance of the base according to the method of Research&Design institute "Molniya" NTU "KhPI" were used. For the first time, on the basis of statistical data, the necessity of arrangement of equipment service area to ensure an acceptable value of touch voltage at operating substations of class 110 (150) kV and 330 (220) kV was analyzed. The spread of base resistance (ground resistance of human foot) values was determined experimentally. The most common ways of arrangement of equipment service area were analyzed: technological (natural), namely: a reinforced concrete pool with a layer of crushed stone, a cable channel or tray, asphalt paths and specially created (artificial) ones, namely: a metal structure , a layer of crushed stone, reinforced concrete slabs, concrete slabs without scaffolding, paving slabs, concrete slabs (paving slabs) with gravel admixtures, polymer sand slabs. The base resistance was measured for the listed techniques at operating substations. The advantages and disadvantages of various arrangement of equipment service area are determined, and recommendations for their use are provided.
Selection of the technique of arrangement of equipment service area to provide the permissible touch voltage
Keywords: підстанція; відкритий розподільчий пристрій; заземлювальний пристрій; напруга дотику; опір основи; питомий опір; substation; opendoor switchgear; grounding system; touch voltage; ground resistance of human foot; resistivity