Внутрішній світ особистості та його формування у процесі навчання у закладі вищої освіти - Михайличенко, Валентина Євдокимівна; Асєєва, Ірина Володимирівна; Кошкаров, Юрій Юрійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Досліджено сутність та зміст внутрішнього світу особистості, який включає у собі особистісний сенс, світогляд, цінності, інтереси, спрямованість, переконання, самоефективність, що відображає взаємодію особистості з навколишнім об’єктивним світом. Обґрунтовано, що ступінь розвитку й характер функціонування думок людини, а також сфери її почуттів і волі залежать від того, на якому психічному рівні і з яким результатом працює її внутрішній світ. Показано роль закладу вищої освіти у процесі формування внутрішнього світу людини, її самосвідомості. Запропоновано способи і методи формування світогляду студентів, їх особистісного сенсу та цінностей, спрямованості особистості, мотивів, переконань та самоефективності. Показано формуючу роль Я-концепції особистості у цьому процесі.

The essence and content of the individual’s inner world, which includes personal meaning, worldview, values, interests, direction, beliefs, self-efficacy, reflecting the interaction of the individual with the surrounding objective world, has been studied. It is substantiated that the degree of development and the nature of the functioning of a person’s thoughts, as well as the spheres of his feelings and will depend on the mental level at which and with what result his inner world works. The role of a higher education institution in the process of forming a person’s inner world and self-awareness is shown. Ways and methods of forming students’ worldview, their personal meaning and values, personality orientation, motives, beliefs and self-efficacy are proposed. The formative role of the self-concept of the individual in this process is shown.
The internal world of the personality and its formation in the process of learning in an institution of higher education
Keywords: внутрішній світ; особистість; формування; самосвідомість; Я-концепція; inner world; personality; formation; self-awareness; self-concept