Переваги і недоліки системи обліку витрат "директ-костинг" - Чернишенко, Олена Іванівна (Національна академія Національної гвардії України, 2024)
В доповіді доведено, що традиційний підхід для вітчизняного обліку передбачав складання точних розрахунків. А при системі прямої калькуляції не визначаються повні витрати на виготовлення продукції. Однак слід мати на увазі, що не існує такої системи калькулювання собівартості, яка дозволяла б зі стовідсотковою точністю визначити собівартість одиниці продукції. Будь-яке непряме віднесення витрат до товару, яким би обґрунтованим воно не було, спотворює фактичну собівартість, знижує точність розрахунку. З цієї точки зору найбільш точним є розрахунок за змінними (прямими) витратами, який виходить за системою прямої калькуляції
Keywords: формування собівартості; управління витратами; директ-костинг; впровадження використання; ефективність; промислові підприємства