Фізико-механічні властивості поверхні глибоких отворів деталей після комбінованого протягування - Посвятенко, Е. К.; Будяк, Р. В.; Посвятенко, Н. І. (НТУ "ХПІ", 2015)
Проведено експериментальні дослідження комбінованого протягування. Доведено утворення текстури і пов’язаного з цим явищем зміцнення обробленої поверхня деталі, визначено залежності кута нахилу зерен текстури, та мікротвердості. Товщина текстурованого, після протягування, шару досягає 0,2 мм. Значення коефіцієнтів тертя на задній поверхні різального інструменту при протягуванні незміцнених сталей вибраного діапазону знаходиться в межах 0,5 – 0,7. Попереднє холодне деформаційне зміцнення знижує ці значення приблизно вдвоє (до 0,2 – 0,35). Деформуюче-різальне протягування сприяє виникненню у поверхневому шарі трубної заготовки сприятливих тангенціальних залишкових напружень першого роду.

We have conducted experimental researches of combined pulling steel. The formation of texture and related to this phenomenon surface of detail are proved, the angle’s dependences on grains’s slope of the texture and the microhardness are determined. The thickness of the textured layer, after trailing, reaches 0,2 mm. The friction coefficients on the back surface of cutting instrument at trailing unfortified steels of the chosen range is within the limits of 0,5 - 0,7. The previous cold deformation strengthening reduces these values approximately in half (to 0,2 - 0,35). The deforming-cutting pulling assists the superficial layer of skelp in favourable tangential remaining tensions of the first rate.
Keywords: гідропривід; гідроциліндри; деформуюче-різальне протягування; поверхня отвору; гільзи гідроциліндрів; залишкові напруження