Цифрові платформи – новий інструмент економічної дипломатії у міжнародних економічних відносинах - Мехович, Сергій Анатолійович; Лаушкін, Аркадій Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В статті обґрунтовано новий вимір економічної дипломатії – цифрові платформи. Розкрито сутність таких цифрових платформ, як маркетплейси, B2B/B2C-мережі, fintech-рішення, платформи для спільного користування. Зазначено,що цифрові хаби стають новими каналами впливу та взаємодії держав, корпорацій і громадян у глобальній економіці. Показано,що вони відіграють роль неформальних інструментів «м’якої сили», формуючи довіру, стандарти й умови співпраці. Цифрові платформи вже сьогодні виступають новим виміром економічної дипломатії, створюючи інфраструктуру для економічного впливу, співпраці та конкуренції. Вони дозволяють державам бути активними учасниками глобальних економічних процесів без фізичної присутності, просувати національні інтереси через дані, сервіси та цифрові екосистеми. Країни, що стратегічно підходять до розвитку цифрових платформ, мають шанс зміцнити свої позиції в новій глобальній економіці та стати лідерами цифрової епохи міжнародної дипломатії. Визначено основні складові системи економічної дипломатії у МЕВ та їх функції. З урахуванням сучасних викликів цифрової трансформації, глобальної конкуренції та інтеграції в європейський і світовий економічний простір сформульовано ключові принципи побудови ефективної платформи економічної дипломатії України.

The article substantiates a new dimension of economic diplomacy – digital platforms. The essence of such digital platforms as marketplaces, B2B/B2C networks, fintech solutions, and sharing platforms is revealed. It is noted that digital hubs are becoming new channels of influence and interaction between states, corporations, and citizens in the global economy. It is shown that they play the role of informal “soft power” instruments, forming trust, standards, and conditions for cooperation. Digital platforms are already a new dimension of economic diplomacy today, creating an infrastructure for economic influence, cooperation, and competition. They allow states to be active participants in global economic processes without a physical presence, to promote national interests through data, services, and digital ecosystems. Countries that strategically approach the development of digital platforms have a chance to strengthen their positions in the new global economy and become leaders in the digital era of international diplomacy. The main components of the economic diplomacy system in the MFA and their functions are identified. Taking into account the modern challenges of digital transformation, global competition and integration into the European and world economic space, we will formulate the key principles of building an effective platform for economic diplomacy of Ukraine.
Digital platforms – a new tool of economic diplomacy in international economic relations
Keywords: економічна дипломатія; цифрові платформи; цифрова трансформація; діджитал-комунікація; цифрова майстерність; economic diplomacy; digital platforms; digital transformation; digital communication; digital skills