Методичні вказівки до виконання контрольного завдання "Професіографічний аналіз професійної діяльності фахівця з охорони праці" - Мовмига, Наталія Євгенівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2017)
В межах навчальної дисципліни «Психологія праці та безпеки» розглядаються: проблеми праці як процесу функціонування і розвитку людини – суб’єкта праці, як окремого індивіда; теоретико-методологічні, психофізіологічні і психологічні підстави праці; психологічні характеристики конкретної професійної діяльності; професійно важливі якості окремого індивіда як суб’єкта праці; професійні кризи і деструкції; професійні захворювання. Головні завдання психології праці на сучасному етапі безпосередньо пов’язані з громадськими завданнями вдосконалення виробничих стосунків та підвищення якості праці, забезпечення безпеки праці, усунення аварійних ситуацій, демократизації і формування психологічного типу працівника, відповідної культури праці. Вивчення курсу «Психологія праці та безпеки» студенти закінчують виконанням контрольного завдання «Професіографічний аналіз професійної діяльності фахівця з охорони праці», який містить розгорнутий перелік умов і характеристик трудової діяльності конкретної професії, її окремих вимог і професійно важливих якостей, якими повинен володіти працівник. Мета методичних вказівок – навчитися проводити професіографічний аналіз професійної діяльності; отримати знання та уміння для проведення професіографічного дослідження професії фахівця з охорони праці для отримання повного уявлення про професію; навчитися складати професіограму (трудограму і психограму) професії; розробити модель фахівця з охорони праці і скласти розділ «Сукупність вимог, що ставляться до особистісних, ділових і професійних якостей фахівця з охорони праці».
Keywords: психологічні якості; види професіограм; організація професіографічного аналізу; професійні знання; модель фахівців