Застосування методу інтегрування для оцінювання якості об’єктів кваліметрії - Черняк, Олена Миколаївна; Сороколат, Наталія Андріївна; Каницька, Ірина Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Проведено аналіз існуючих наукових підходів до кількісного оцінювання якості об’єктів кваліметрії різної природи, що мають різні показники якості з різними шкалами вимірювання. Розглянуто ряд сучасних наукових робіт, пов’язаних з оцінюванням якості продукції, процесів та послуг, визначено їхні недоліки та можливі межі застосування. У результаті проведеного аналізу було виявлено, що у кваліметрії існує ряд невирішених задач, рішення яких могло би надати можливість розробляти нові практичні методики, які були б достатньо універсальними та могли б ефективно застосовуватись при оцінювання якості об’єктів різної природи. В результаті аналізу доведено актуальність теми та визначено мету роботи - розробити методику отримання комплексної оцінки показника якості, що буде придатна для оцінювання об’єктів кваліметрії різної природи. Для узагальненого оцінювання якості об’єктів кваліметрії запропоновано визначати оцінку по кожній його характеристиці або критерію, а потім визначати єдину оцінку, враховуючи всі його характеристики. Для визначення узагальненого показника якості одного критерію пропонується застосувати метод інтегрування, тобто знайти площу під ламаною поверхнею, яка вийшла в результаті з’єднання точок на площині системи координат ХОY. Для цього застосовуються квадратурні формули з використанням методу трапецій. Метод трапецій - це метод наближеної інтеграції, корисний у тих випадках, коли немає можливості знайти первісну функції й обчислити інтеграл через неї. Запропоновано покроковий алгоритм визначення узагальненого показника якості об’єкту кваліметрії різної природи, застосовуючи інтегрування методом трапецій. У такому випадку отримаємо багатокритеріальну оцінку якості об’єкту кваліметрії. Для інтегрування, можна застосовувати інші методи, що дасть можливість визначити найбільш ефективний з них. Розроблену методику можна застосовувати для багатокритеріального оцінювання якості об’єктів кваліметрії, якщо замість часової шкали застосовувати шкалу одиничних оцінок різних критеріїв, якими характеризується об’єкт.

The analysis of existing scientific approaches to the quantitative assessment of the quality of qualimetry objects of different nature, which have different quality indicators with different measurement scales, is carried out. A number of modern scientific works related to the assessment of the quality of products, processes and services are considered, their shortcomings and possible boundaries of application are identified. As a result of the analysis, it was revealed that there are a number of unsolved problems in qualimetry, the solution of which could make it possible to develop new practical methods that would be quite universal and could be effectively used in assessing the quality of objects of various kinds. As a result of the analysis, the relevance of the topic was proved and the goals of the work were determined - to develop a methodology for obtaining a comprehensive assessment of the quality indicator, which will be suitable for assessing qualimetry objects of various kind. For a generalized assessment of the quality of qualimetry objects, it is proposed to determine an assessment for each of its characteristics or criteria, and then to determine a single assessment, taking into account all its characteristics. To determine the generalized quality indicator of one criterion, it is proposed to apply the integration method, that is, find the area under the broken surface, which emerged as a result of connecting points on the plane of the XOY coordinate system. For this, quadrature formulas are applied using the trapezoidal method. The trapezium method is an approximate integration method, useful in cases where it is not possible to find the original function and calculate the integral through it. A step-by-step algorithm for determining a generalized quality indicator of a qualimetry object of various naturesis proposed, using the integration by the trapezium method. In this case, we get a multi-criteria assessment of the quality of the qualimetry object. For integration, you can apply other methods, which will determine the most effective one. The developed technique can be used for multi-criteria assessment of the quality of qualimetry objects if, instead of a time scale, a scale of single assessments of various criteria that characterizes the object is used.
Application of the integration method for assessing the quality of qualimetry objects
Keywords: узагальнений показник; метод трапецій; generalized indicator; trapezium method