Методичні вказівки до самостійної роботи з дисципліни "Управління проєктами та інноваціями в готельному і туристичному бізнесі" - Стригуль, Лариса Станіславівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Значна частина сучасного бізнесу гостинності як в Україні, так і в країнах Європи та світу загалом функціонує саме у проєктному форматі. При цьому сучасні проєкти вже не обмежуються лише технічною документацією та попередніми розрахунками, а являють собою комплекс цілеспрямованих заходів, планів і управлінських рішень, спрямованих на реалізацію стратегічних цілей підприємства. Отже, ефективність діяльності будь-якого підприємства сфери туризму і гостинності значною мірою залежить від здатності якісно планувати та реалізовувати проєкти та інновації. У зв’язку з цим управління проєктами та інноваціями набуває особливої актуальності та стає важливим напрямом роботи для менеджерів усіх рівнів управління в готельному і туристичному бізнесі. Сфера туризму і гостинності потребує професійних знань, адже об’єктивно посилюється потреба в більш детальному та комплексному впровадженні сучасних елементів управління проєктами та інноваціями для забезпечення життєздатності та планової конкурентоспроможності бізнесу. Знання, отримані студентами під час вивчення дисципліни, дозволять забезпечити високу кваліфікацію майбутніх спеціалістів у їх багатогранній діяльності, використовувати досягнення теорії управління проєктами та інноваціями, сприяти прийняттю самостійних правильних рішень в умовах жорсткої конкуренції під час розгляду наукових і виробничо-господарських завдань для одержання високих результатів. Організація самостійної роботи з навчально-методичними матеріалами студентів з дисципліни «Управління проєктами та інноваціями в готельному і туристичному бізнесі» є однією із важливих складових навчального процесу, яка безпосередньо впливає на глибину, систематизацію та стійкість набутих знань і умінь, та є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом під час позааудиторної навчальної роботи і його творчого застосування в майбутній професійній діяльності. Матеріали методичних вказівок до самостійної роботи містять програму дисципліни, питання для самоконтролю, тести для перевірки знань до тем дисципліни. Дисципліна є невід’ємною складовою частиною навчального процесу підготовки бакалаврів в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» спеціальностей: «Готельно-ресторанна справа та кейтеринг», «Подорожі, туризм і рекреація».
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; готельно-ресторанний бізнес; туристичний бізнес; кейтеринг; туризм