Development of processes for monitoring program implementation in stakeholder-oriented resource management - Dotsenko, Nataliia; Chumachenko, Dmytro; Nekrasov, Ivan; Lutsiv, Yaroslav; Husieva, Yuliia (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Accounting for the influence of stakeholders on human resource management processes enhances a program's feasibility and ensures the sustainable development of management processes. The object of this research is the resource management processes within programs. The research subject is the models, methods, and processes of stakeholder-oriented management of program resource provisioning. The study aims to develop a set of models for stakeholder-oriented management of program resource provisioning. The paper addresses the following tasks: to develop a conceptual model of stakeholder-oriented management of program resource provisioning; to develop an aggregated model of stakeholder-oriented management of program resource provisioning; and to simulate the process of stakeholder-oriented formulation of resource requirements for programs. The research methodology is based on applying process-based, project-based, and program-based approaches to management, combinatorial analysis, and a configuration-based approach to solving the problem of resource allocation in a multi-project environment. The results of the study include the development of a set of models for stakeholder-oriented management of program resource provisioning, namely: a conceptual model of stakeholder-oriented management of program resource provisioning; an aggregated model of stakeholder-oriented management of program resource provisioning; and a model of the process for stakeholder-oriented formulation of program resource requirements.

Урахування впливу стейкхолдерів на процеси управління людськими ресурсами дозволяє підвищити реалізуємість програми, забезпечуючи сталий розвиток процесів управління. Об’єктом дослідження є процеси управління ресурсами програм. Предметом дослідження є моделі, методи та процеси стейкхолдер-орієнтованого управління ресурсним забезпеченням програмам. Метою дослідження є розробка комплексу моделей стекйхолдер-орієнтованого управління ресурсним забезпеченням програми. У статті вирішуються завдання: розробити концептуальну модель стейкхолдер-орієнтованого управління ресурсним забезпеченням програми; розробити агреговану модель стейкхолдер-орієнтованого управління ресурсним забезпеченням програми; провести моделювання процесу стейкхолдер-орієнтованого формування вимог до ресурсів програм. Методи дослідження ґрунтуються на використанні процесного, проєктного та програмного підходу до управління та застосування комбінаторного аналізу та конфігураційного підходу для вирішення завдання розподілу ресурсів в мультипроєктному середовищі. Результатами роботи є розробка комплексу моделей стейкхолдер-орієнтованого управління ресурсним забезпеченням програми, а саме концептуальна модель стейкхолдер-орієнтованого управління ресурсним забезпеченням програми; агрегована модель стейкхолдер-орієнтованого управління ресурсним забезпеченням програми; модель процесу стейкхолдер-орієнтованого формування вимог до ресурсів програм. Наукова новизна запропонованих результатів полягає у розробці комплексу моделей, застосування якого сприятиме розвитку процесів управління ресурсним забезпеченням програм. Проведено моделювання стейкхолдер-орієнтованого управління ресурсним забезпеченням програми. Розглянуто застосування розроблених моделей для тестового прикладу.
Розвиток процесів моніторингу виконання програм при стейкхолдер - орієнтованому управлінню ресурсним забезпеченням
Keywords: project portfolio management; stakeholders; human resources; resource provision of project offices; program implementation monitoring processes; project team; configuration; управління портфелем проектів; стейкхолдери; людські ресурси; ресурсне забезпечення проєктних офісів; процеси моніторингу виконання програм; команда проєкту; конфігурація