Інформаційна технологія обробки зображень бортових систем оптико-електронного спостереження в умовах розфокусування та змазування - Павлій, В. О. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Предметом вивчення в статті є інформаційна технологія обробки зображень бортових систем оптико-електронного спостереження в умовах розфокусування та змазування. Метою є розробка інформаційної технології обробки зображень бортових систем оптико-електронного спостереження в умовах розфокусування та змазування. Завдання: аналіз особливостей зображень бортових систем оптико-електронного спостереження, формулювання вимог до інформаційних технологій обробки зображень бортових систем оптико-електронного спостереження в умовах розфокусування та змазування, аналіз відомих методів обробки зображень бортових систем оптико-електронного спостереження в умовах розфокусування та змазування, розробка інформаційної технології обробки зображень бортових систем оптико-електронного спостереження в умовах розфокусування та змазування. Використовуваними методами є: методи теорії імовірності, математичної статистики, методи оптимізації, математичного моделювання та цифрової обробки зображень, аналітичні та емпіричні методи порівняльного дослідження. Отримані такі результати. Встановлено, що методологія IDEF0 заснована на методі структурного аналізу та проектування SADT. У відповідності до синтаксису та семантики IDEF0 інформаційна технологія обробки зображень бортових систем оптико-електронного спостереження в умовах розфокусування та змазування може бути представлена у вигляді: кортежу, верхньої дочірньої діаграми, дочірніх діаграм. Висновки. Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному: розроблена прикладна інформаційна технологія обробки зображень бортових систем оптико-електронного спостереження в умовах розфокусування та змазування, в якій, на відміну від відомих, використовується методологія системного моделювання IDEF0, що заснована на методі структурного аналізу та проектування SADT.

The subject matter of the article is theinformation technology for image processing of on-board optical-electronic obser-vation systems in conditions of defocusing and blurring. The goalis the development of information technology for image processing of onboard optical-electronic observation systems in conditions of defocusing and blurring. The tasks are: analysis of features of images of onboard systems of optical-electronic observation, formulation of requirements for information technolo-gies for image processing of onboard optical-electronic observation systems in conditions of defocusing and blurring, the development of information technology for for image processing of onboard optical-electronic observation systems in conditions of defocusing and blurring. The methodsused are: methods of probability theory, mathematical statistics, optimization methods, mathematical modeling and digital image processing, analytical and empirical methods of comparative research. The following resultswere obtained. It has been established that the IDEF0 methodology is based on the SADT structural analysis and design method. In accordance with the syntax and semantics of IDEF0, the information technology for image processing of onboard optical-electronic observation systems in conditions of defocusing and blurringcan be presented in the form of: a tuple, an upper child diagram, and child diagrams. Conclusions. The scientific novelty of the results obtained is as follows: an applied information technology has been developed for image processing of on-board optical-electronic observation systems in conditions of defocusing and blurring, in which, unlike the knownones, the system modeling methodology IDEF0 is used, which is based on the SADT structural analysis and design method.
Information technology of image processing of airboard optical-electronic observation systems in conditions of defocusing and blurring
Keywords: методологія системного моделювання; метод структурного аналізу та проектування; system modeling methodology; structured analysis & design technique