Електроосадження функціональних покрить сплавом олово-сурма з комплексних електролітів - Полевик, І. М.; Трубнікова, Лариса Валентинівна; Артеменко, Валентина Мефодіївна; Майзеліс, Антоніна Олександрівна (НТУ "ХПІ", 2010)
Представлені результати дослідження умов співосадження олова і сурми в комплексних електролітах на основі пірофосфатних і тартратних комплексів металів. Встановлено, що виділення олова в сплав відбувається зі значною деполяризацією. З’ясовано можливість отримання сплаву олово-сурма на різних основах – олові, залізі, міді, титані. Доведено, що покриття сплавом, отримані із досліджуваного електроліту, мають міцне зціплення з даними основами.

The results of study of the conditions of tin and stibium co-deposition in complex electrolytes, based on pyrophosphate and tartrate metal complexes are presented. It is established, that tin deposition in the alloy occurs with a significant depolarization. Possibilities of obtaining of tin-antimony alloy on various bases, tin, steel, copper, the titan, are shown. It is proved, that the alloy deposits obtained from the studied electrolyte, have strong cohesion with the yielded bases.
Keywords: пірофосфат; електрод хлоридсрібний; ліганд