Волощук, В. М.Юдіна, К. Є.2015-06-182015-06-182014Волощук В. М. Діяльність науково-дослідних установ України з розвитку фізіології травлення тварин у ХХ столітті / В. М. Волощук, К. Є. Юдіна // Вісник Нац. техн. ун-ту "ХПІ" : зб. наук. пр. Темат. вип. : Історія науки і техніки. – Харків : НТУ "ХПІ". – 2014. – № 59 (1101). – С. 52-64.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/15404Стаття присвячена досягненням наукової діяльності з вивчення питань травлення у тварин протягом ХХ століття. Висвітлено основні досягнення науковців вказаного періоду. Зроблено висновок, що в 20–х рр. ХХ ст. розпочато створення мережі науково–дослідних інститутів. Головними установами, які займалися проблема свинарства і зокрема фізіології травлення були Інститут свинарства та агропромислового виробництва НААН (м. Полтава) і Інститут біології тварин НААН (м. Львів). Учені інституту в Полтаві займався питаннями стосовно фізіології травлення свиней і на основі результатів цих дослідів встановили деталізовані норми годівлі різних статево–вікових груп свиней, розробили рецептури комбікормів і преміксів для них.In the 20' years of twentieth century it was started creating a network of research institutes. The main institutions which involved with the problem of pig breeding and in particular the pig digestive physiology were Pig Breeding Institute and agricultural production of NAAS (Poltava) and the Institute of animal biology of NAAS (Lviv). Scientists of the Institute in Poltava worked on regarding the physiology of digestion in pigs and based on the results of these experiments have established detailed rules of feeding different gender and age groups of pigs and developed recipes for mixed feed-stuffs and premixes for them.ukнаукова діяльністьІнститут свинарстваагропромислове виробництвобіологія тваринactivitiesresearch institutionsphysiologydigestionanimalsДіяльність науково-дослідних установ України з розвитку фізіології травлення тварин у ХХ століттіThe activity of scientific research institutions of Ukraine with the development of physiology of animals' digestion in the 20-th centuryArticle