Спеціалізований туризм у контексті сталого розвитку. Класифікація видів спеціалізованого туризму - Чайка, Тетяна Юріївна (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
В індустрії туризму одним з основних завдань сталого розвитку є зниження антропогенного навантаження на природні ресурси туристичних дестинацій. Чим нижче щільність туристичного потоку, що генерується тим чи іншим туристичним продуктом, тим більш привабливим є такий туризм з погляду сталого розвитку. Таким чином, не-масовість є однією з характеристик сталого туризму. Наразі серед проблем, які перешкоджають сталому розвитку туристичного бізнесу, виокремлюють, зокрема, і проблему невідповідності цілей сталого розвитку наявним бізнес-моделям. Виходячи з вищесказаного, одним із напрямів імплементації концепції сталого розвитку в туристичний бізнес є впровадження інноваційних бізнес-моделей, орієнтованих на просування не-масового туризму. Спеціалізований туризм з'явився і розвивається як альтернатива масовому туризму. Наявними є різні підходи до класифікації спеціалізованого туризму. З погляду проектування туристичного продукту, особливу важливість має класифікація на основі провідного чинника, що визначає специфічність та унікальність даного виду спеціалізованого туризму.

In the case of the tourism industry, one of the main objectives of sustainable development is to reduce the anthropogenic load on the natural resources of tourist destinations. The lower the density of tourist flow generated by a particular tourist product, the more attractive such tourism is from the point of view of sustainable development. Thus, non-massiveness is one of the characteristics of sustainable tourism. Currently, among the problems hindering the sustainable development of tourism business is the problem of inconsistency of sustainable development goals with the existing business models. Based on the above, one of the directions of implementation of the concept of sustainable development in the tourism business is the introduction of innovative business models focused on the promotion of non-mass tourism. Special interest tourism appeared and is developing as an alternative to mass tourism. Currently, there are different approaches to the classification of special interest tourism. From the point of view of designing a tourist product, classification based on the leading factor that determines the specificity and uniqueness of this type of special interest tourism is of particular importance.
Special interest tourism in the context of sustainable development. Classification of special interest tourism
Keywords: сталий розвиток; туризм особливого інтересу; класифікація спеціалізованого туризму; персоніфікація споживчого досвіду; sustainable development; special interest tourism; classification of special interest tourism; personalisation of consumer experience