Проблеми Data-Driven підходу у фронтенд-розробці - Заковоротний, Олександр Юрійович; Сапальський, Олександр Андрійович (Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, 2025)
Data-Driven-підхід став домінуючою практикою у фронтенд-розробці. Попри зручність декларативного підходу, ускладнення систем призвело до виявлення ряду архітектурних недоліків. Основними з них є втрата прозорості джерел змін, асинхронні конфлікти при оновленні стану, а також відсутність семантичного контексту подій. У статті порівнюються Data-Driven та Event-Driven підходи, досліджуються ключові проблеми першого і пропонуються практичні рішення, здатні покращити контроль над логікою застосунків. Мета цієї роботи є виявлення типових архітектурних недоліків, властивих Data-Driven моделі в клієнтській розробці, аналіз причин їх виникнення та розробка концептуальних і технічних шляхів мінімізації відповідних ризиків. Особливу увагу приділено проблемам неявної мутації стану, втрати контексту змін, синхронізації запитів і залежності від життєвого циклу компонентів у фреймворк-орієнтованих системах. Отримані наступні результати: У результаті проведеного дослідження було встановлено, що Data-Driven підхід у складних застосунках не забезпечує достатньої контрольованості над джерелами змін. Також було доведено, що навіть при використанні інструментів типу Redux DevTools або React Developer Tools розробник часто не має повної картини змін стану, оскільки вони відбуваються в різних точках системи без єдиного шляху контролю. Встановлено, що найбільш ефективними компенсаторними підходами є створення шару семантичних подій, централізація мутацій, а також комбінування реактивного моделювання з декларативним пред ставленням. Висновки. Data-Driven архітектура значно спрощує побудову UI в умовах простих або середньої складності проектів. Проте при зростанні кількості джерел стану, складності взаємозв’язків між компонентами і високому рівні асинхронності така модель демонструє структурні обмеження. У таких умовах доцільним є перехід до гібридних рішень, які поєднують Data-Driven рендеринг з Event-Driven семантикою та контролем через єдині точки мутації. The Data-Driven approach, in which the interface is defined as a function of the current state (UI = f(state)), has become the dominant practice in front-end development. Despite the convenience of the declarative approach, the complexity of systems has led to the identification of a number of architectural shortcomings. The main ones are the loss of transparency of the sources of changes, asynchronous conflicts when updating the state, and the lack of semantic context of events. The article compares the Data-Driven and Event-Driven approaches, explores the key problems of the former, and offers practical solutions that can improve control over application logic. The purpose of this work is to identify typical architectural shortcomings inherent in the Data-Driven model in client-side development, analyze the causes of their occurrence, and develop conceptual and technical ways to minimize the corresponding risks. Special attention is paid to the problems of implicit state mutation, loss of change context, query synchronization, and dependence on the component life cycle in framework-oriented systems. The following results were obtained: As a result of the study, it was found that the Data-Driven approach in complex applications does not provide sufficient control over the sources of changes. It was also proven that even when using tools such as Redux DevTools or React Developer Tools, the developer often does not have a complete picture of state changes, since they occur at different points in the system without a single control path. It was found that the most effective compensatory approaches are the creation of a semanticevent layer, centralization of mutations, and the combination of reactive modeling with declarative representation. Conclusions. Data-Driven architecture significantly simplifies UI construction in the conditions of simple or medium-complexity projects. However, with an increase in the number of state sources, the complexity of the relationships between components, and a high level of asynchrony, such a model demonstrates structural limitations. In such conditions, it is advisable to switch to hybrid solutions that combine Data-Driven rendering with Event-Driven semantics and control through single mutation points.
Solving productivity problems using asynchronous methods in JavaScript
Keywords: Data-Driven; Event-Driven; frontend; стан; мутація; асинхронність; реактивність; Data-Driven; Event-Driven; frontend; state; mutation; asynchrony; reactivity