Моделі і методи побудови архітектури і компонентів детекторних нейроморфних комп'ютерних систем - Паржин, Юрій Володимирович (НТУ "ХПІ", 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.13.05 – комп'ютерні системи та компоненти. – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Міністерство освіти і науки України, Харків, 2018. Дисертація присвячена вирішенню проблеми підвищення ефективності побудови та використання нейроморфних комп'ютерних систем (НКС) в результаті розробки моделей побудови їх компонентів та загальної архітектури, а також методів їх навчання на основі формалізованого детекторного принципу. В результаті аналізу і класифікації архітектури та компонентів НКС встановлено, що в основі всіх їх нейромережевих реалізацій лежить конекціоністська парадигма побудови штучних нейронних мереж. Було обґрунтовано та формалізовано альтернативний до конекціоністської парадигми детекторний принцип побудови архітектури НКС та її компонентів, в основі якого лежить встановлена властивість зв’язності елементів вхідного вектору сигналів та відповідних вагових коефіцієнтів нейроелемента НКС. На основі детекторного принципу були розроблені багатосегментні порогові інформаційні моделі компонентів детекторної НКС (ДНКС): блоків-детекторів, блоків-аналізаторів та блоку новизни, в яких в результаті розробленого методу зустрічного навчання формуються концепти, що визначають необхідні і достатні умови формування їх реакцій. Метод зустрічного навчання ДНКС дозволяє скоротити час її навчання при вирішенні практичних задач розпізнавання зображень до однієї епохи та скоротити розмірність навчальної вибірки. Крім того, цей метод дозволяє вирішити проблему стабільності-пластичності пам'яті ДНКС та проблему її перенавчання на основі самоорганізації карти блоків-детекторів вторинного рівня обробки інформації під управлінням блоку новизни. В результаті досліджень була розроблена модель мережевої архітектури ДНКС, що складається з двох шарів нейроморфних компонентів первинного та вторинного рівнів обробки інформації, та яка дозволяє скоротити кількість необхідних компонентів системи. Для обґрунтування підвищення ефективності побудови та використання НКС на основі детекторного принципу, були розроблені програмні моделі ДНКС автоматизованого моніторингу та аналізу зовнішньої електромагнітної обстановки, а також розпізнавання рукописних цифр бази даних MNIST. Результати дослідження цих систем підтвердили правильність теоретичних положень дисертації та високу ефективність розроблених моделей і методів.

Dissertation for the degree of Doctor of Technical Sciences in the specialty 05.13.05 – Computer systems and components. – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2018. The thesis is devoted to solving the problem of increasing the efficiency of building and using neuromorphic computer systems (NCS) as a result of developing models for constructing their components and a general architecture, as well as methods for their training based on the formalized detection principle. As a result of the analysis and classification of the architecture and components of the NCS, it is established that the connectionist paradigm for constructing artificial neural networks underlies all neural network implementations. The detector principle of constructing the architecture of the NCS and its components was substantiated and formalized, which is an alternative to the connectionist paradigm. This principle is based on the property of the binding of the elements of the input signal vector and the corresponding weighting coefficients of the NCS. On the basis of the detector principle, multi-segment threshold information models for the components of the detector NCS (DNCS): block-detectors, block-analyzers and a novelty block were developed. As a result of the developed method of counter training, these components form concepts that determine the necessary and sufficient conditions for the formation of reactions. The method of counter training of DNCS allows reducing the time of its training in solving practical problems of image recognition up to one epoch and reducing the dimension of the training sample. In addition, this method allows to solve the problem of stability-plasticity of DNCS memory and the problem of its overfitting based on self-organization of a map of block-detectors of a secondary level of information processing under the control of a novelty block. As a result of the research, a model of the network architecture of DNCS was developed, which consists of two layers of neuromorphic components of the primary and secondary levels of information processing, and which reduces the number of necessary components of the system. To substantiate the increase in the efficiency of constructing and using the NCS on the basis of the detector principle, software models were developed for automated monitoring and analysis of the external electromagnetic environment, as well as recognition of the manuscript figures of the MNIST database. The results of the study of these systems confirmed the correctness of the theoretical provisions of the dissertation and the high efficiency of the developed models and methods.
Models and methods of building architecture and components of neuromorphic computer systems
Keywords: нейроморфні комп'ютерні системи; детекторний принцип; моделі нейроелементів; зустрічне навчання; конекціоністська парадигма; автореферат дисертації; neuromorphic computer systems; detector principle; models of neural elements; counter training; connectionist paradigm; 004.272:004.93'1