Забезпечення фінансово-економічної безпеки в умовах цифрової економіки - Маслак, Ольга Іванівна; Яковенко, Ярослава Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Цифровізація бізнес-процесів полегшила клієнтам самообслуговування, що також зменшує витрати на оплату праці. Однак із зростанням популярності онлайн-транзакцій фінансова та економічна безпека стала актуальною проблемою. Оскільки все більше транзакцій переміщується в діджитал-середовище, фінансово-економічна безпека стає все більш важливою, бо її основною метою є захист бізнес-структур від загроз і викликів, у тому числі тих, що випливають із тенденцій Індустрії 5.0. Основні виклики фінансово-економічній безпеці в цифровій економіці включають необхідність вдосконалення електронних систем безпеки. Одним із таких заходів є інвестування в надійне програмне забезпечення для кібербезпеки, наприклад брандмауери та шифрування. Керівники також повинні бути в курсі потенційних загроз і вразливостей. Хоча нові технології, такі як блокчейн і штучний інтелект, створюють нові виклики, важливо знайти способи протистояти цим загрозам, не стримуючи інновації. Стрімке впровадження інформаційних технологій і поява криптовалют призвели до проблем кібербезпеки. У дослідженні акцентовано увагу на тому, що інноваційний характер цифрових технологій, таких як хмарні обчислення, штучний інтелект та Інтернет речей, вимагає посилення регуляторних і правових систем для захисту від кіберризиків і загроз. Крім того, в епоху великих даних існує потреба в моделях кількісного аналізу для оцінки та прогнозування ризиків фінансового ринку, забезпечуючи основу для технологічного регулювання. Також потребує вирішення проблема загроз і викликів, що виникають у зв’язку з людино-цифровою взаємодією у фінансовій сфері. У дослідженні наголошується, що кібератаки та витоки даних стають все більшою загрозою для компаній та їхніх клієнтів. Відповідно, для захисту інформації від несанкціонованого витоку та різного роду впливів необхідні заходи безпеки. Наголошується на тому, що підтримання надійної кібергігієни має вирішальне значення для будь-якого бізнесу, щоб уникнути руйнівних наслідків кібератак: важливо мати надійну політику зберігання і оновлення паролів, оновлене програмне забезпечення та регулярне резервне копіювання. Крім того, регулярне навчання співробітників найкращим практикам кібербезпеки може допомогти запобігти порушенням. Подано алгоритм реагування на загрози фінансово-економічній безпеці підприємства в умовах цифрової економіки. У статті містяться заходи щодо підвищення фінансово-економічної безпеки в умовах цифрової економіки та подано основні проблеми, з якими стикаються підприємства на шляху адаптації до цифрової економіки.

Digitization of business processes has made self-service easier for customers, which also reduces labor costs. However, with the growing popularity of online transactions, financial and economic security has become a pressing issue. As more and more transactions are moving to the digital environment, financial and economic security is becoming increasingly important because its primary goal is to protect business structures from threats and challenges, including those arising from Industry 5.0 trends. The main challenges of financial and economic security in the digital economy include the need to improve electronic security systems. One such measure is investing in robust cybersecurity software like firewalls and encryption. Managers also need to stay informed about potential threats and vulnerabilities. While new technologies like blockchain and artificial intelligence bring new challenges, finding ways to counter these threats without stifling innovation is important. The rapid introduction of information technologies and the emergence of cryptocurrencies have led to cyber security problems. The study emphasizes that the innovative nature of digital technologies such as cloud computing, artificial intelligence, and the Internet of Things requires strengthening regulatory and legal systems to protect against cyber risks and threats. In addition, in the era of big data, there is a need for quantitative analysis models to assess and forecast financial market risks, providing a basis for technological regulation. The problem of threats and challenges arising in connection with human-digital interaction in the financial sphere also needs to be solved. The study highlights that cyber-attacks and data breaches increasingly threaten companies and their customers. Accordingly, security measures are necessary to protect information from unauthorized leakage and various types of influences. It emphasizes that maintaining strong cyber hygiene is critical for any business to avoid the devastating effects of cyber-attacks: having robust password storage and update policy, up-to-date software and regular backups is essential. Additionally, regularly training employees on cybersecurity best practices can help prevent breaches. The algorithm for responding to threats to the financial and economic security of the enterprise in the conditions of the digital economy is also presented. The article contains steps to increase financial and economic security in the conditions of the digital economy. It presents the main problems enterprises face when adapting to the digital economy.
Ensuring financial and economic security in the digital economy
Keywords: фінансово-економічна безпека; діджиталізація; цифрова економіка; financial and economic security; digitization; digital economy