Якісні характеристики олій з ядер кісточок різних сортів абрикосів Одеського регіону для розроблення крафтової технології - Котляр, Євгеній Олександрович; Левчук, Ірина Володимирівна; Чабанова, Оксана Борисівна; Ясько, Валентина Михайлівна; Гладкіх, Роман Денисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Досліджено можливість використання ядер абрикосових кісточок (ендокарпій) Одеського регіону сортів Шабловський, Київський ананасний, Ананасний цюрюпінський, Краснощокий та їх суміші (у співвідношенні по 25%) як перспективної сировини для отримання олійно-жирової та косметичної продукції. У роботі обґрунтовано крафтову технологію виробництва олій з ядер кісточок різних сортів абрикосів Одещини врожаїв 2020, 2021 та 2022 років. Підібрано технологічні режими холодного пресування Extra Virgin для ядер кісточок різних сортів абрикосів. Вологотеплове оброблення м'ятки із ядер абрикосових кісточок доцільно проводити за температури 40–50 °С протягом 15–20 хвилин. При вилучені олії пресуванням рекомендується не допускати нагрівання мезґи вище 50–60°С протягом 5–7 хвилин. Встановлена ефективність пресування, а саме вміст олії у ядрах абрикосових кісточок сортів Шабловський, Київський ананасний, Ананасний цюрюпінський, Краснощокий та їх суміші складає 33–47% врожаїв 2020, 2021 та 2022 років. Від товщини макухової черепашки залежить ефективність пресування. Чим тонша макухова черепашка тим пресування ефективніше: значно зменшується час витримування навантаження, зусилля стиснення та швидкість навантаження, вихід олії збільшується. Тому встановлений етап пресування для ядер кісточок усіх сортів абрикосів найефективніший: при залишковому вмісті олії у макусі 5.0–6.0%, вихід олії – 94.0%, товщина макухової черепашки – 33.0 мм, час витримування навантаження – 3.0 хв., зусилля стиснення –10.0 kN та швидкість навантаження – 5.0 kN / см. Отримання олій за запропонованим технологічним режимом дозволяє максимально зберегти вихідний жирнокислотний склад сировини. Доведено, що розбіжність за результатами визначення жирнокислотного складу в оліях з ядер кісточок абрикосів та їх сумішів врожаїв 2020, 2021 та 2022 років, становила між сортами по ω-6 ПНЖК – 2,9% та по ω-9 МНЖК − 7,1%.

It has been studied whether the kernels (endocarps) of stones obtained from apricots grown in the Odessa region (the cultivars Shablovsky, Kyivsky Ananasny, Ananasny Tsyuryupinsky, and Krasnoshchoky, and their mixture, 25 % of each variety) are prospective raw materials for fat-and-oil and beauty products. The study provides a basis for a craft technology of producing oils from the kernels of stones of various apricot cultivars harvested in the region in 2020, 2021, and 2022. The most suitable cold pressing modes (extra virgin) have been chosen for kernels obtained from different cultivars. Crushed apricot kernels should be wettreated and heat-treated at 40–50 °C for 15–20 min. During extraction by pressing, it is recommended that the crushed kernels (mash) should not be heated above 50—60 °C for 5–7 min. The effectiveness of pressing has been established: the kernels of stones of the cultivars Shablovsky, Kyivsky Ananasny, Ananasny Tsyuryupinsky, Krasnoshchoky (harvested in 2020, 2021, and 2022) and their mixture contained 33–47 % of oil. The thickness of an oilcake piece determines the effectiveness of pressing extraction. The thinner the oilcake piece, the more effective the pressing is: the time of resistance to stress, the pressing force, and the loading rate are significantly reduced, and the produce of oil increases. Thus, the parameters of the pressing extraction stage most effective for the kernels of all the apricot cultivars are: residual oil content in the oilcake 5.0–6.0 %, oil yield 94.0 %, oilcake thickness 33.0 mm, time of resistance to stress 3.0 min, pressing force 10.0 kN, loading rate 5.0 kN/cm. The proposed technological mode of producing oils allows retaining the original fatty acid composition of the raw material to a maximum extent. The fatty acid composition of oils produced from the kernels of apricot stones and their mixtures (harvested in 2020, 2021, and 2022) being determined, the results have shown that the difference in ω-6 PUFA was 2.9 % and that in ω-9 MUFA was 7.1 %, depending on the cultivar.
Quality characteristics of oils from kernels of various apricot cultivars of the Odesa region for the development of a craft technology
Keywords: ядра абрикосових кісточок; крафтова технологія; пресування; extra virgin; м'ятка; олія з ядер абрикосових кісточок; макуха з ядер абрикосових кісточок; жирнокислотний склад; kernels of apricot stones; craft technology; pressing extraction; crushed seeds; oil from kernels of apricot stones; oilcake from kernels of apricot stones; fatty acid composition