Деякі тенденції створення оксидних РЗЕ-вмісних функціональних матеріалів із використанням нітратних систем - Стороженко, Дмитро Олексійович; Дрючко, Олександр Григорович; Іваницька, Ірина Олександрівна; Бунякіна, Наталія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2011)
Із застосуванням комплексу фізико-хімічних методів авторами вивчено природу й закономірності хімічної взаємодії, теплових перетворень (25 – 1000 ºС) структурних компонентів у системах нітратів рідкісноземельних елементів і елементів ІА, ІІА груп періодичної системи, амонію. Виявлена низка особливостей і закономірностей у їх сукупній поведінці.

By complex of physical-chemical methods the nature and regularity of chemical interaction and temperature changes (25 – 1000 oC) of structural components in systems nitrate of rare earth elements (REE) and elements of IA, IIA group in periodic system and of ammonia were investigated. A number of peculiarities in their mutual behaviour was found.
Keywords: рідкісноземельні елементи; фізико-хімічні методи; хімічна взаємодія; теплові перетворення; хімічна гомогенізація